Kom kijken in de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld en kom luisteren naar signalen uit het heelal.

De radiotelescoop ligt aan een van de drukste fietsroutes over het Dwingelderveld en is met zijn 25 meter diameter haast niet te missen. Voor passanten staan er informatieborden over radioastronomie naast de telescoop. Tijdens speciale landelijke en regionale activiteiten is de telescoop voor publiek geopend. In de zomermaanden zijn er vaste openingstijden. Daarbuiten kunt u een groepsrondleiding aanvragen.

Vaste openingstijden in juli en augustus

Zondagmiddag opening radiotelescoop juli en augustus

In de zomervakantieperiode (juli t/m augustus) is de radiotelescoop geopend op de meeste zondagmiddagen. Reserveren is hiervoor niet nodig. Kijk voor de zekerheid op de Agenda.

Weersomstandigheden en storingen in de apparatuur kunnen een demonstratie verhinderen.

Toegang naar de radiotelescoop is via de bungalow het Mullerhuis aan de Oude Hoogeveensedijk 6 en niet bij de publieksborden aan de zandweg.

Toegangsprijzen
  • volwassen ≥ 25 jaar € 5,00
  • jeugd 6-24 jaar € 2,50
  • kind (begeleid) < 6 jaar gratis
  • (junior) donateur voor 2 personen gratis
  • er kan niet worden gepind

Speciale openingen

Tijdens de volgende jaarlijkse landelijke publieksactiviteiten is de telescoop geopend:

2017

Rondleidingen voor groepen

Op aanvraag zijn rondleidingen voor groepen mogelijk. Tijdens een rondleiding worden echte metingen verricht. Zo is het mogelijk om live naar een pulsar te luisteren of de snelheid van waterstofwolken te meten. Ook kunt u een blik werpen in de machinekamer.

Bij groepsrondleidingen kan naar gelang de interesse van de groep de nadruk worden gelegd op de techniek van de telescoop, op astronomie of op de toepassingen voor radioamateurs. Ook vanuit het oogpunt van erfgoed is de telescoop interessant. Lees voor meer informatie en het aanvragen van een rondleiding de pagina over rondleidingen.

Scholen

Voor scholen zijn speciale rondleidingen mogelijk. Lees voor meer informatie en het aanvragen van een rondleiding de pagina over rondleidingen. Wilt u een andere vraag stellen neem dan contact met ons op met het contactformulier.

Tarieven

In ons tarievenoverzicht staan de verschillende toegangsprijzen die wij hanteren.
Zodra het Mullerhuis gereed is worden de toegangsprijzen aangepast aan de nieuwe situatie.

Flyer

In onze flyer staat beknopte info over Stichting CAMRAS en de Dwingeloo Radiotelescoop.

Dwingeloo Radiotelescoop op Google Street View
img_0540-et