Aankondiging Landelijke Sterrenkijkdagen 2018

Landelijke Sterrenkijkdagen

Tijdens de 42-ste Landelijke Sterrenkijkdagen 2018 is de Dwingeloo Radiotelescoop op vrijdag 23 februari en zaterdag 24 februari beide avonden van 19:00 tot 22:00 uur geopend.

Locatie: De Dwingeloo Radiotelescoop staat in een storingsvrije zone midden in het Nationaal Park Dwingelderveld bij de ASTRON/JIVE gebouwen aan de Oude Hoogeveensedijk 4 in Dwingeloo. De radiotelescoop is uitstekend met de fiets te bereiken. Met de auto is de telescoop bereikbaar door vanaf Dwingeloo of Lhee de borden ASTRON/JIVE te volgen tot de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Oude Hoogeveensedijk waar de storingsvrije zone begint. Vanaf daar is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de radiotelescoop. Mobiele telefoons moeten in de storingsvrije zone uitgeschakeld of in vliegtuigstand. Neem ’s avonds voor het gemak een zaklantaarn mee.

U hoeft zich niet op te geven voor het bezoeken van een of meer activiteiten.

Avondprogramma (19:00-22:00 uur)

  • Bij helder weer en zodra het donker is sterrenkijken door echte telescopen.
  • Rondleiding en demonstratie radiotelescoop.
  • Op onregelmatige basis aantal 15-minuten lezingen in het Mullerhuis (bungalow).

Toegang radiotelescoop € 2,- per volwassen bezoeker en € 1,- voor jeugd.

Mullerhuis en buitenterrein: alle activiteiten daar zijn gratis.

Programma in de radiotelescoop: Bewolkt of niet, radiogolven gaan altijd door de wolken heen. De CAMRAS-vrijwilligers zullen diverse demonstraties geven met de radiotelescoop.

Korte lezingen in het Mullerhuis: Over waarom deze radiotelescoop hier in Dwingeloo staat, het astronomisch onderzoek dat met deze radiotelescoop is gedaan en wat CAMRAS nu met de radiotelescoop uitvoert.

Buitenprogramma: Het is ’s avonds goed donker op het Dwingelderveld. Bij onbewolkt weer staan er sterrenkijkers buiten waardoor bezoekers naar de maan, planeten en sterren kunnen kijken.

Wat is er buiten te zien als het helder is?

Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. Ook is duidelijk te zien dat zij zich in de opvolgende nachten boven het sterrenbeeld Orion langs naar het oosten beweegt.

Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). In het ‘Zwaard’ van Orion is in de telescoop een vaag oplichtende wolk te zien, waarvan we door professioneel onderzoek weten dat erin zich duizenden sterren aan het vormen zijn: het een ware ‘kraamkamer’ van sterren.

De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich ‘verstopt’ in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtenhemel te zien. De uitzondering is de planeet Uranus, die vroeg in de avond in het zuid-westen te vinden is. De sterrenkijkdagen zijn een uitgezochte gelegenheid deze blauwgroene planeet, al waargenomen in de oudheid, maar pas als planeet herkend in 1783, eens met eigen ogen te zien. Uranus is ongeveer 15 maal zo zwaar als de aarde. Zijn blauwgroene kleur wordt veroorzaakt door methaan (aardgas?) in de atmosfeer.

In een telescoop zijn ook melkwegstelsels buiten het onze te zien, zoals de bekende Andromedanevel en de Driehoeknevel. Door de grote afstand van de Andromedanenevel zien we het gezamenlijke licht van de meer dan 100 miljard sterren (zonnen) nog maar als een vage ovale lichtende vlek. Naast melkwegstelsels zijn onder meer ook bolvormige sterrenconcentraties (bolhopen) en gasnevels met donkere stofwolken te zien.

De zuidelijke sterrenhemel rond 21 uur. (Wil Tirion)