• Nederlands (Nederland)
  • English (United Kingdom)
Rabobank Zuidwest-Drenthe draagt bij aan bezoekersruimte bij radiotelescoop PDF Print E-mail
Written by Ard Hartsuijker   
Monday, 30 March 2015 14:08
Translation pending.

Rabobank Zuidwest-Drenthe heeft zaterdag 28 maart 2015 aan Stichting CAMRAS een cheque van 10.000 euro overhandigd. De cheque is een bijdrage uit het stimuleringsfonds van de Rabobank voor het opknappen en inrichten van de voormalige directeurswoning op het terrein van ASTRON.


Stichting CAMRAS en ASTRON gaan de voormalige directeurswoning geschikt maken voor toeristische en educatieve activiteiten bij de Dwingeloo Radiotelescoop. In de woning wordt een ruimte ingericht als tentoonstellingszaal voor ontvangst van groepen tot 40 personen. Daar zullen de vrijwilligers van CAMRAS lezingen en videopresentaties geven en voor grote groepen kunnen zij daar ook astronomische waarnemingen met de radiotelescoop demonstreren. Een andere ruimte in de woning wordt ingericht als technische werkplaats waar CAMRAS-vrijwilligers de benodigde apparatuur voor de telescoop ontwikkelen en onderhouden. De werkplaats wordt zo ingericht dat deze ook als techniek-knutsellab voor jeugd kan worden gebruikt. Tenslotte worden de sanitaire voorzieningen opgeknapt.


Als in de loop van 2016 de woning is opgeknapt, aangepast en adequaat ingericht, ontstaat voor de CAMRAS-vrijwilligers een functioneler en prettiger werkomgeving en kan CAMRAS haar bezoekersgroepen goed ontvangen. Vanaf dan gaat CAMRAS ook voor toeristen in de regio in vakantieperiodes twee dagendelen per week open.

De directeurswoning is gebouwd in 1963 en is sedert 2014 een gemeentelijk monument. De woning is gebouwd in de stijl van de voormalige dienstgebouwen van de Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg (ASTRON’s voorloper) die daar in 1954 door de architecten De Vlaming, Salm en Fennis zijn neergezet. De woning werd tot 2008 gebruikt als dienstwoning, eerst voor de directeur, professor ir. C.A. Muller, en later voor de conciërge. Na 2008 werd de woning gebruikt als vergader- en kantoorruimte.

 
Landelijke Sterrenkijkdagen 2015 (zaterdag 28 maart) PDF Print E-mail
Written by Ard Hartsuijker   
Friday, 06 March 2015 19:20
Translation pending.

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2015 is de Dwingeloo Radiotelescoop op zaterdagavond 28 maart van ongeveer 19:30 tot 23:00 uur open voor bezoekers.

Voor een radiotelescoop maakt het niet uit of het helder is of bewolkt. In de radiotelescoop krijgt u uitleg en een demonstratie van een waarneming.
Bij onbewolkt weer staan er buiten een aantal optische telescopen om naar de maan, planeten, sterhopen en nevels te kijken.

Voor binnen de radiotelescoop vragen wij een kleine vergoeding: €2 (voor ouder dan 24 jaar) of €1 (voor jongeren van 5-24 jaar). Er kan niet gepind worden.
Buiten sterren kijken door de telescopen is gratis.

Doownloadbare sterrenkaartjes van de noordelijke sterrenhemel en zuidelijke sterrenhemel op de avonden van de sterrenkijkdagen (bron KNVWS).
Hier vindt u meer informatie over de Landelijke Sterrenkijkdagen 2015.

 
Nacht van de Nacht 2014 PDF Print E-mail
Written by Frans de Jong   
Sunday, 12 October 2014 09:34
Translation pending.

Tijdens de Nacht van de Nacht - de avond van zaterdag 25 oktober - is de Dwingeloo Radiotelescoop open van 19:00 tot 23:00 uur.

 

Aan de rand van het Dwingelderveld is het niet alleen mooi donker maar ook het radiostiltegebied maakt deze plaats bijzonder voor het doen van astronomische waarnemingen.
Tijdens de Nacht van de Nacht is de radiotelescoop open én enthousiaste vrijwilligers van CAMRAS brengen ook optische telescopen mee. U kunt vroeg in de avond de Maan bewonderen met kraters en bergen, later op de avond wordt gekeken naar restanten van kosmische explosies zoals de Dumbellnevel en de Ringnevel. Tegelijkertijd kunt u in de radiotelescoop live zien hoe radiogolven uit heelal worden ontvangen en verwerkt.
De kosten bedragen € 2 voor volwassenen en € 1 voor jongeren (5-24 jaar). Let op: er kan niet gepind worden!

 
CAMRAS-forum PDF Print E-mail
Written by Ard Hartsuijker   
Tuesday, 07 October 2014 10:50
Translation pending.

Een aantal CAMRAS-vrijwilligers onderhoudt een open e-mail discussielijst CAMRAS-forum op Google Groups. De groep gaat over:

    All items concerning radio amateurs and amateur radio astronomers and the 25-meter Dwingeloo Radio Telescope.

De voertaal is Nederlandstalig en als dat zo uitkomt anderstalig.
Voor deelname aan deze groep is het niet verplicht als vrijwilliger, gebruiker, donateur of sponsor betrokken te zijn bij CAMRAS.
Als u berichten wilt lezen in het CAMRAS-forum hoeft u zich niet aan te melden.
Ga naar https://groups.google.com/forum/#!forum/camras-forum.
Om berichten te plaatsen in deze groep moet u zich eerst registreren bij de moderator.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 26
Sponsors van CAMRAS:
Banner
Schotelbulletin:
Banner
Website Sponsor:
Banner

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates