Zelf een onderzoek of experiment doen
Als je op een donkere nacht naar de hemel kijkt, vraag jij je dan ook wel eens af wat daarboven allemaal is? Wil jij ook weten hoe het heelal in elkaar zit? Vind jij het leuk om met een gigantische telescoop je eigen waarnemingen te doen en te analyseren? Dan zijn de mogelijkheden van de Dwingeloo Radiotelescoop iets voor jou!
Voor het doen van een eigen onderzoek of experiment biedt CAMRAS verschillende mogelijkheden voor individuele of groepjes leerlingen/studenten in voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Voor sommige waarnemingsprogramma’s zoals pulsar-analyse met Dwingeloo-Live zijn kant en klare handleidingen en software voor data-analyse. Voor onderzoek op de 21 cm waterstoflijn van het neutrale waterstofgas in de spiraalarmen van de Melkweg en andere melkwegstelsels heeft CAMRAS handleidingen en software in ontwikkeling en kan je bijdragen aan de opzet van zo’n onderzoeksprogramma.
Met een radiotelescoop kan je ook overdag waarnemingen doen. Je hoeft dus niet speciaal ’s nacht waarnemingen te doen. Of een object aan de hemel op een bepaalde tijd overdag of ’s avonds waarneembaar is met de telescoop hangt af van de tijdstippen van opkomst en van ondergang. Dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden en daarom is het verstandig al ver van te voren contact met ons te zoeken en afspraken te maken.
– Begeleiding
In de radiotelescoop worden waarnemingen begeleid door een of twee CAMRAS-vrijwilligers die bevoegd telescoopoperator zijn. Gedurende de looptijd van je onderzoek of experiment zijn er een of twee CAMRAS-vrijwilligers waarmee je contact houdt over de voortgang. Zij nemen ook contact op met jouw begeleider van jouw onderwijsinstelling. Je CAMRAS-begeleiders hebben een astronomische, onderwijskundige, technische of wetenschappelijke achtergrond. Sommige zijn werkzaam (geweest) bij ASTRON of JIVE.
Als het mogelijk is proberen we op de waarneemdag een ontmoeting met een ASTRON-of JIVE-astronoom voor je te arrangeren.
Aanvragen Dwingeloo-Live
Dwingeloo-Live is een programma voor pulsar-analyse voor middelbare scholieren. Met Dwingeloo-Live kun je zelf met de radiotelescoop waarnemingen doen aan pulsars. Pulsars zijn restanten van sterren die overblijven na de ontploffing van een gewone ster, met onvoorstelbaar grote dichtheden en draaisnelheden.
Het materiaal bestaat uit een leerlingenhandleiding en een web-interface voor data-analyse. Voor de docent is op aanvraag een docentenhandleiding te verkrijgen. Met de web-interface kan data uit eigen waarnemingen geanalyseerd worden of al bestaande data uit eerdere waarnemingen.
Dwingeloo-Live is gericht op leerlingen bovenbouw HAVO/VWO en uitstekend geschikt voor een profielwerkstuk of als praktische opdracht voor het vak natuurkunde of het keuzevak Natuur, Leven en Technologie (NLT). Dwingeloo-Live is een samenwerkingsverband van ASTRON en CAMRAS.
Op de Dwingeloo-Live webpagina kan je inloggen of als je nog geen account hebt deze aanvragen.
Aanvragen ander onderzoek of experiment
Geef op het contactformulier een beknopte omschrijving van waar je aan denkt en CAMRAS neemt contact met je op.