Zelf een onderzoek of experiment doen (bijvoorbeeld voor een profielwerkstuk)
Als je op een donkere nacht naar de hemel kijkt, vraag jij je dan ook wel eens af wat er daarboven allemaal is? Wil jij ook weten hoe het heelal in elkaar zit? Vind je het leuk om met een gigantische telescoop je eigen waarnemingen te doen en te analyseren? Dan zijn de mogelijkheden van de Dwingeloo Radiotelescoop iets voor jou!
Voor het doen van een eigen onderzoek of experiment biedt CAMRAS verschillende mogelijkheden voor individuele of groepjes leerlingen/studenten in voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en hoger onderwijs.
Er zijn verschillende experimenten die zich goed lenen voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk. Een paar ideeën voor thema’s van een profielwerkstuk:
- Meten van een of meerdere pulsars met de telescoop, en uit de data afleiden wat de afstand en de puls-periode van de pulsar is.
- Meten van giant pulses van de Krab-pulsar.
- Meten van de vorm van onze eigen Melkweg aan de hand van de waterstoflijn.
- Meten van waterstof in andere sterrenstelsels zoals de Andromeda-nevel of het Windmolenstelsel.
Voor sommige van deze onderwerpen zijn handleidingen en software beschikbaar, voor andere zul je meer zelf aan de slag moeten.
Met een radiotelescoop kan je ook overdag waarnemingen doen. Je hoeft dus niet speciaal ’s nacht waarnemingen te doen. Of een object aan de hemel op een bepaalde tijd overdag of ’s avonds waarneembaar is met de telescoop hangt af van de tijdstippen van opkomst en van ondergang. Dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden en daarom is het verstandig al ver van te voren contact met ons te zoeken en afspraken te maken.
Begeleiding
Op de dag van waarnemingen mag je zelf, onder begeleiding, de telescoop besturen. Hou rekening met een bezoek van een paar uur. Gedurende de looptijd van je onderzoek of experiment zijn er een of twee CAMRAS-vrijwilligers waarmee je contact houdt over de voortgang. Je CAMRAS-begeleiders hebben een astronomische, onderwijskundige, technische of wetenschappelijke achtergrond. Sommige zijn werkzaam (geweest) bij ASTRON of JIVE.
Als het mogelijk is proberen we op de waarneemdag een ontmoeting met een ASTRON-of JIVE-astronoom voor je te arrangeren.
Aanvragen ander onderzoek of experiment
Geef op het contactformulier een beknopte omschrijving van waar je aan denkt en CAMRAS neemt contact met je op.