Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan

Deze afbeelding toont de achterkant van de Maan, evenals onze eigen planeet Aarde. De opname werd gemaakt met een camera gekoppeld aan een amateur radiozenderontvanger aan boord van de Chinese DSLWP-B / Longjiang-2 satelliet (roepnaam BJ1SN) die momenteel rond de Maan cirkelt en werd naar de aarde verstuurd waar deze werd met de Dwingeloo Telescoop werd ontvangen.

Deze afbeelding vertegenwoordigt het hoogtepunt van verschillende observatiesessies verspreid over de afgelopen maanden waarbij we de Dwingeloo Telescoop gebruikten in samenwerking met het Chinese team van de Harbin University of Technology, die de radiozenderontvanger aan boord van de Longjiang-2 bouwden, en radioamateurs van over de hele wereld.

Tijdens deze sessies testten we de ontvangst van telemetrie via lage bitsnelheid en foutbestendige digitaal gemoduleerde transmissies, evenals het JT4G-modulatiestechniek ontworpen door radioamateur en Nobelprijs winnende astrofysicus Joe Taylor (K1JT) voor zwakke signaal Moonbounce experimenten. Naast telemetrie voerden we een VLBI-experiment uit door gelijktijdig Longjiang-2 vanuit China en Dwingeloo te observeren, en hebben we afbeeldingen gedownload die zijn gemaakt door Longjiang-2 van het Maanoppervlak, lensflare en de sterrenhemel gezien vanuit de baan van de Maan.

De zenderontvanger aan boord van de Longjiang-2 is ontworpen om radioamateurs in staat te stellen om telemetrische gegevens te downlinken en berichten door te geven via een satelliet in de baan van de Maan, evenals om opdracht te geven foto’s te maken en te downlinken. Daarin is de missie geslaagd omdat veel radioamateurs telemetrie- en beeldgegevens hebben ontvangen. De Dwingeloo Telescoop kunnen gebruiken om deze missie te helpen was bijzonder leuk.

Deze kleurenafbeelding werd ontvangen door radioamateurs, inclusief de radioamateurs van de Dwingeloo Radiotelescoop (PI9CAM) met Tammo Jan Dijkema en mijzelf als operators. Commando’s zijn gemaakt door MingChuan Wei (BG2BHC) en uplinked door Reinhard Kuehn (DK5LA). De kleurcorrectie van de afbeelding werd gedaan door Wei.

De geannoteerde afbeelding met namen van Maankraters is gemaakt door Tammo Jan. Merk op dat de krater Minnaert is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Marcel Minnaert. Minnaert was lid van het SRZM-bestuur in de tijd dat de Dwingeloo Radiotelescoop werd ontworpen en gebouwd. Hieronder nog twee andere afbeeldingen, ook met een kleine kleurcorrectie. De originele afbeeldingen staan hier.

 

In december 2017 bezochten Hu Chaoran (BG2CRY) en MingChuan Wei (BG2BHC) beiden van het Harbin Institute of Technology Harry Keizer (PE1CHQ) en Jan van Muijlwijk (PA3FXB) van CAMRAS als voorbereiding op de missie en bespreking van de mogelijkheden van de antennes en ontvangers in de radiotelescoop. Op de foto voor de Dwingeloo Radiotelescoop links Jan, in het midden Chaoran en rechts Wei. De Dwingeloo schotel is in feite doorzichtig metaalgaas, maar op deze winterse foto bedekt met sneeuw.

Later schreven Cees Bassa en Tammo Jan Dijkema een iets uitvoeriger blog Imaging the Earth from Lunar orbit in The Planetary Society.

Foto’s CAMRAS (Harry Keizer) en Maan en Aarde-afbeeldingen MingChuan Wei (Harbin Institute of Technology)

 

Dwingeloo doet weer VLBI waarnemingen !

Woensdag 29 augustus 2018 nam de Dwingeloo Radiotelescoop deel aan een VLBI-observatie en wisten we direct interferentie met Westerbork en Jodrell Bank (Mark II Radio Telescope) te krijgen. Dit is meer dan 40 jaar na zijn debuut als een VLBI-telescoop (zie Schilizzi e.a., A&A 77, 1979).

De Dwingeloo Telescoop, ooit de grootste volledig bestuurbare schotel ter wereld, wordt nu beheerd door de CAMRAS vrijwilligersorganisatie. Ze hebben, met grote steun van ASTRON, het historische instrument gerestaureerd en verjongd. De terugkeer naar VLBI is een enorme mijlpaal en een bewijs van het geweldige werk van al deze vrijwilligers.

De afbeelding laat de duidelijke piek in de kruis-correlatie zien tussen de signalen van de deelnemende telescopen die werden opgenomen in een van de 8 subbanden van elke 16 MHz. De achtergrondafbeelding geeft het ‘stroomdiagram’ weer dat is gemaakt in het open source GnuRadio-programma om de invoer van de onbewerkte meetgegevens om te zetten in correct tijdgestempelde VDIF-gegevens voor de JIVE-correlator.

Net als de vorige keer dat Dwingeloo VLBI deed, is de frequentiereferentie opnieuw een geleende Rubidiumklok. Echter, in het kader van het ASTERICS project werken we aan de overdracht van het H-maser-frequentiereferentiesignaal van Westerbork via glasvezel naar de Dwingeloo Telescoop. Dit vereist nog even een beetje graven om het laatste paar honderd meter naar de telescoop te overbruggen, maar verwacht binnenkort nog betere VLBI-waarnemingen.

Bron ASTRON/JIVE Daily Image 31-08-2018

Afbeelding CAMRAS/JIVE (Paul Boven)

Lisa van sterrenkijken.nu vlogt in de radiotelescoop

De laatste zondag van de CAMRAS zomerse-zondagmiddagopening-2018…

Speciale openingen september en oktober 2018

Tijdens de volgende publieksactiviteiten in september en…

Restauratiefilm

Tijdens de restauratie van de Dwingeloo Radiotelescoop in…

Kwartaalvergadering 7 juli 2018

Datum en tijd De kwartaalvergadering van zaterdag 7 juli 2018…

Zomerzin in sterren 2018

Het literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen vond op 16 juni…

Landelijke Sterrenkijkdagen 2018

Landelijke Sterrenkijkdagen Tijdens de 42-ste Landelijke Sterrenkijkdagen…