Aftrap ‘COGITO in Space’ video’s

De aftrap ‘COGITO in Space’ op 5 november 2018 markeerde de eerste publieke uitvoering van het interdisciplinaire project ‘COGITO in Space’ in ASTRON en de Dwingeloo Radiotelescoop. Sprekers op het symposium in ASTRON’s Van de Hulst Auditorium waren Frank White (The Overview Effect), Fred Spier (Big History and the Future of Humanity) en Nicole Stott (interview met de gepensioneerde NASA-astronaut). Het symposium werd gemodereerd door Josephine Bosma. Het symposium werd voortgezet in de radiotelescoop door hersenactiviteit van een bezoeker naar de kosmos te sturen.

Het symposium en de COGITO-activiteit in de radiotelescoop werden gefilmd door Sandro Bocci. Met dank aan ASTRON (www.astron.nl) en CAMRAS. ‘COGITO in Space’ is een project van mediakunstenaar Daniela de Paulis (www.cogitoinspace.org).

In de onderstaande vouwmenu’s kunt u een video van het COGITO in Space-project kiezen. Zodra een vouwmenu-onderwerp is geopend, kunt u op de afbeelding klikken om de filmregistratie van dat onderwerp te openen. Alle gesproken tekst is Engels.

‘COGITO in Space’ Symposium PART 1

‘COGITO in Space’ Symposium PART 1

Sprekers: Frank White (The Overview Effect) and Fred Spier (Big History and the Future of Humanity).

‘COGITO in Space’ symposium PART 2

‘COGITO in Space’ symposium PART 2

Spreker: Nicole Stott (interview met de gepensioneerde NASA-astronaut).

‘COGITO in Space’ Dwingeloo Radio Telescope

‘COGITO in Space’ Dwingeloo Radiotelescoop

Het project ‘COGITO in Space’ wordt in de Dwingeloo Radiotelescoop uitgevoerd. Een bezoeker in de cabine van de radiotelescoop zendt zijn of haar hersenactiviteit de kosmos in terwijl hij een meeslepende video bekijkt van een experimentele interpretatie van de Aarde zoals gezien vanuit de ruimte. De bezoeker wordt uitgerust met een geavanceerd encephalogramsysteem (EEG) en een virtual reality-headset; de voorbereiding wordt uitgevoerd door drie neurowetenschappers Guillaume Dumas, Robert Oostenveld en Stephen Whitmarshand en duurt ongeveer vijftien minuten. Zodra de voorbereiding is voltooid, wordt de hersenactiviteit in realtime omgezet in geluid en door de kunstenaar Daniela De Paulis de ruimte in gestuurd, waarbij de antenne van de Dwingeloo Radiotelescoop in stilstand staat gepositioneerd. De hersenactiviteit wordt dus overgedragen over een groot deel van de hemel, zonder een specifiek doelwit, en benadrukt de rotatie van de Aarde en onze plaats in de kosmos terwijl de ervaring plaatsvindt. Voorafgaand aan COGITO in de radiotelescoop, verkennen de bezoekers onder leiding van een planetaire wetenschapper een stuk van het Dwingelderveld, het landschap waarin de radiotelescoop staat. Deze natuurverkenning is gebaseerd op de principes van de ‘Big History’ en heeft tot doel de bezoekers een sterker gevoel van verbinding met de habitat van de aarde te geven, voordat ze de planeet symbolisch verlaten.

Nieuwe foto van achterkant van de Maan en Aarde

Op maandag 4 februari 2019 heeft de Dwingeloo telescoop een nieuwe foto van de aarde en de achterkant van de maan gedownload. Op de foto, gemaakt op zondag 3 februari 2019 16:20 MEWT, staan de achterkant van de maan en de aarde (met Zuid-Amerika op de voorgrond). De achterkant van de maan heeft veel meer zichtbare kraters dan de kant van de maan die vanaf aarde te zien is.

De foto is gemaakt door de Chinese satelliet LongJiang 2 die in een baan om de maan zit. Een van de apparaten op deze satelliet is gemaakt door studenten van het Chinese Harbin Institute of Technology. Zij hebben er een simpele webcam op gezet die op commando foto’s vanaf de maan kan nemen. Die foto’s worden dan met een klein antennetje naar de aarde teruggestuurd. Omdat de satelliet zo ver weg is, is daarvoor een gevoelige radioantenne op aarde nodig. De Chinezen hebben gevraagd of de CAMRAS-vrijwilligers van de Dwingeloo Radiotelescoop hierbij wilden helpen. Het downloaden van deze foto (16 KB) van de satelliet naar de radiotelescoop duurde wel 20 minuten.

De kleine Chinese satelliet die deze foto heeft gemaakt zit sinds vorig jaar in een baan om de maan. Hij is ‘meegelift’ op de raket die de QueQiao-satelliet achter de maan bracht. Op die satelliet zitten ook antennes van ASTRON, de oorspronkelijke eigenaar en professionele buurman van de radiotelescoop. ASTRON hoopt met de antennes op de grote satelliet binnenkort signalen te meten van net na de oerknal in het kader van het NCLE-project (Netherlands-China Low-frequency Explorer).

Het deel op de LongJiang-satelliet dat deze foto gemaakt heeft is ontwikkeld aan het Harbin Institute of Technology door MingChuan Wei (BG2BHC), Hu Chaoran (BG2CRY), Tai Mier (KG5TEP), Zhao Yuhao (BG2DGR). Het nemen van de foto is gecoördineerd door Wei. Bij het downloaden van de foto werd de Dwingeloo Radiotelescoop bediend door Cees Bassa, Tammo Jan Dijkema en Vanessa Moss. De commando’s om de foto te nemen zijn naar de satelliet gestuurd door de Duitse radiozendamateur Reinhard Kühn (DK5LA) met zijn zelfgebouwde antenne-installatie. Zie meer details in blogbericht Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan.

De kleuren in de foto zijn achteraf aangepast. Aangezien de camera in de satelliet geen infrarood-filter heeft, komen  de kleuren veel te rood uit. Het origineel staat hieronder; we hebben het aangepast om de kleuren in balans te brengen, en daarna de maan in grijstinten te tonen.

In oktober werkte de Dwingeloo Telescoop ook al mee aan een maanfoto (zie blogbericht Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan) en zelfs een filmpje (zie blogbericht Timelapse van de Aarde die achter de Maan verschijnt) waarop de aarde achter de maan verdwijnt. Toen stond de satelliet dichter bij de maan, en paste dus niet de hele maan op de foto. In de komende maanden komen er nog meer van dit soort foto’s van de achterkant van de maan. Maar in augustus 2019 houdt het op: dan is de brandstof van deze kleine satelliet op en gaat deze gecontroleerd neerstorten op de maan. De grote QueQiao-satelliet waar ASTRON aan meedoet heeft gelukkig veel meer brandstof mee en zal nog veel langer meegaan.

Mogelijkheden van de CAMRAS-webSDR

Waarnemen meteoren Tijdens onze speciale openingen en sterrenkijkavonden…

Kwartaalvergadering 12 januari 2019

Datum en tijd De kwartaalvergadering van zaterdag 12 januari…

Speciale opening 12 januari 2019 (geweest)

Sterrenkijken door sterrenkijkers en met de Dwingeloo Radiotelescoop. De radiotelescoop is zaterdagavond 12 januari van 18:00 tot 22:00 uur geopend. Bij helder weer staan er sterrenkijkers naast de grote radiotelescoop.

EUCARA 2018 conferentie verslag

Zaterdag 15 en zondag 16 september vond de derde Europese conferentie…

Aftrap 'COGITO in Space'

Tekstbijdragen: Frans de Jong en Roy Smits Maandag 5 november…

Timelapse van de Aarde die achter de Maan verschijnt

Op 7 oktober 2018 maakte de Chinese maansatelliet DSLWP-B deze…