Speciale opening 12 januari 2019

Sterrenkijken door sterrenkijkers en met de Dwingeloo Radiotelescoop

De radiotelescoop is zaterdagavond 12 januari van 19:00 tot 22:00 uur geopend.

Bij helder weer staan er sterrenkijkers naast de grote radiotelescoop en vertellen we u over de sterren die er te zien zijn.
In de radiotelescoop geven we doorlopend demonstraties van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg.
De demonstraties in de radiotelescoop gaan ook bij bewolkt weer door, want radiogolven gaan dwars door de wolken heen.
In het Mullerhuis worden presentaties van circa een kwartier gegeven en een demonstratie van meteoorscatter.
Het programma is vergelijkbaar met het CAMRAS-programma van de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht.

Voor toegang in de radiotelescoop vragen wij € 2 en voor jeugd € 1. Er kan niet worden gepind.
Kijken door sterrenkijkers en luisteren naar de presentaties in het Mullerhuis is voor iedereen gratis.

Tip: neem een zaklamp mee, maar gebruik die bij de sterrenkijkers met mate en liefst afgedekt met rood cellofaan.

De radiotelescoop is per fiets prima te bereiken; de auto kunt u parkeren bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer; vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen naar de telescoop.

Aanleiding voor deze extra openstelling is de 100ste verjaardag van de Internationale Astronomische Unie (IAU). Om dit te herdenken wordt dat een jaar lang wereldwijd gevierd met allerlei activiteiten.
De verjaardag IAU100 start in januari 2019 met een lang weekend sterrenkijken: 100 Hours of Astronomy, vier dagen en nachten, van 10-13 januari 2019, met amateur- en professionele astronomen, liefhebbers van astronomie en het grote publiek om kennis en enthousiasme over het Heelal te delen.

In Nederland is 100 Hours of Astronomy Nederland kijkt sterren van 10-13 januari 2019.
In Nederland zijn dat lange weekend meerdere activiteiten waarvan de speciale opening van de Dwingeloo Radiotelescoop op zaterdagavond 12 januari er een is.

Foto: CAMRAS (Cees Bassa)

EUCARA 2018 conferentie verslag

Zaterdag 15 en zondag 16 september vond de derde Europese conferentie over Amateur Radio Astronomie, EUCARA 2018, plaats bij de Astropeiler Stockert Radiotelescoop in Duitsland. Daar ontvingen we een warme gastvrijheid van de Stockert-vrijwilligers. Er waren 59 deelnemers uit 8 verschillende landen, waaronder België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Slovenië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zweden.

Van CAMRAS namen de volgende vrijwilligers deel: Paul Boven, Simon Bijlsma, Frans de Jong, Jan van Muijlwijk en Harm Munk. Sommigen werden vergezeld door hun partner.

Elf deelnemers gaven presentaties over hun astronomieprojecten. Frans en Simon gaven een lezing over de ontwikkeling van de meteor scatter webSDR en de detectieresultaten met deze webSDR-ontvanger. Paul gaf een presentatie over het nieuwe frontend in ontwikkeling van de Dwingeloo Radiotelescoop en over VLBI met de Dwingeloo Radiotelescoop.

Het programma en de downloadbare presentaties staan op https://astropeiler.de/european-conference-amateur-radio-astronomy-2018.

Zaterdagmiddag was er een excursie naar de nabijgelegen gigantische 100-meter Effelsberg Radiotelescoop en het daarnaast gelegen LOFAR-veld.

De zaterdagavond werd onder het genot van een conferentiediner de dag geëvalueerd en werden ideeën uitgewisseld over de gemeenschappelijke hobby van amateurradioastronomie.

De zondag gaf prof. dr. Michael Kramer van het Max Planck Institut für Radioastronomie een lezing over de algemene relativiteitstheorie van Einstein en hoe de astronomen bij het Max Planck Institut deze inzichten tegenwoordig gebruiken om de verschijnselen te verklaren die in het heelal worden waargenomen, zoals zwaartekrachtgolven, zwarte gaten en neutronensterren.

De zondagmiddag was gereserveerd voor persoonlijke ontmoeting tussen de deelnemers en de Stockert-vrijwilligers en om te genieten van het mooie weer en het uitzicht op de prachtige landschappen in de Eifel.

Vermeldenswaard is de indrukwekkende postersessie van Stockert: met diverse kleine antennes en de Adalm SDR set waren zij in staat waterstof in de Melkweg te detecteren.

Foto’s CAMRAS (Frans de Jong en Simon Bijlsma) en Astropeiler Stockert e.V.

Aftrap COGITO 'in space'

Tekstbijdragen: Frans de Jong en Roy Smits Maandag 5 november…

Timelapse van de Aarde die achter de Maan verschijnt

Op 7 oktober 2018 maakte de Chinese maansatelliet DSLWP-B deze…

kwartaalvergadering 24 november 2018

Datum en tijd De kwartaalvergadering van zaterdag 24 november…

Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan

Achterkant van de maan gefotografeerd door amateurs Deze afbeelding…

Dwingeloo doet weer VLBI waarnemingen !

Woensdag 29 augustus 2018 nam de Dwingeloo Radiotelescoop deel…