Zomerzin in sterren 2018

Het literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen vond op 16 juni 2018 voor de eerste keer plaats in Dwingeloo. Dwingeloo heeft door de aanwezigheid van de radiotelescoop een sterke band met sterren. Sterren speelden daarom een rol in het festivalprogramma. Zo gaf Govert Schilling een lezing in het dorp waar hij hij uitgebreid inging op de rol van Dwingeloo in de radioastronomie.

Op verzoek van de organisatie van Zomerzinnen heeft CAMRAS de radiotelescoop voorafgaand aan het festival opengesteld voor publiek. In totaal ontving een team van zeven CAMRAS vrijwilligers (Tammo Jan, Simon, Michel, Sigrid, Marijke, Wim en Harry) tegen de 50 bezoekers bij en in de radiotelescoop.

Het weer was prima en dus kregen de bezoekers bij de publieksborden tegenover de picknickplaats uitleg over de geschiedenis en ontwikkeling van de radioastronomie, in het bijzonder over de rol van Dwingeloo.

In de radiotelescoop werd uitleg gegeven over de werking van dit instrument en konden de bezoekers live een pulsar horen en het signaal op een computerscherm zien. Deze openstelling bleek een leerzame en leuke ervaring voor alle bezoekers. Tammo Jan verwerkte in zijn uitleg ook het boek “De ontdekking van de  hemel” van Harry Mulisch en het gedicht “Dwingelo” van Gerrit Achterberg.

Foto’s: CAMRAS (Harry Keizer)

Klik op het logo voor meer informatie over het Zomerzinnen festival in Dwingeloo

Landelijke Sterrenkijkdagen 2018

Landelijke Sterrenkijkdagen

Tijdens de 42-ste Landelijke Sterrenkijkdagen 2018 was de Dwingeloo Radiotelescoop op vrijdag 23 februari en zaterdag 24 februari beide avonden van 19:00 tot 22:00 uur geopend.

Beide avonden samen ontving CAMRAS ruim 200 bezoekers. Het was mooi helder weer en zodra het donker werd konden de bezoekers sterren kijken door echte telescopen. In de radiotelescoop kregen bezoekers een rondleiding en demonstratie. Daarnaast werden er in het Mullerhuis een aantal 15-minuten lezingen gehouden.

Wat was er buiten te zien?

Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. Ook is duidelijk te zien dat zij zich in de opvolgende nachten boven het sterrenbeeld Orion langs naar het oosten beweegt.

Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). In het ‘Zwaard’ van Orion is in de telescoop een vaag oplichtende wolk te zien, waarvan we door professioneel onderzoek weten dat erin zich duizenden sterren aan het vormen zijn: het een ware ‘kraamkamer’ van sterren.

De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich ‘verstopt’ in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtenhemel te zien. De uitzondering is de planeet Uranus, die vroeg in de avond in het zuid-westen te vinden is. De sterrenkijkdagen zijn een uitgezochte gelegenheid deze blauwgroene planeet, al waargenomen in de oudheid, maar pas als planeet herkend in 1783, eens met eigen ogen te zien. Uranus is ongeveer 15 maal zo zwaar als de aarde. Zijn blauwgroene kleur wordt veroorzaakt door methaan (aardgas?) in de atmosfeer.

In een telescoop zijn ook melkwegstelsels buiten het onze te zien, zoals de bekende Andromedanevel en de Driehoeknevel. Door de grote afstand van de Andromedanenevel zien we het gezamenlijke licht van de meer dan 100 miljard sterren (zonnen) nog maar als een vage ovale lichtende vlek. Naast melkwegstelsels zijn onder meer ook bolvormige sterrenconcentraties (bolhopen) en gasnevels met donkere stofwolken te zien.

De zuidelijke sterrenhemel rond 21 uur. (Wil Tirion)

Kwartaalvergadering 27 januari 2018

Datum en tijd De kwartaalvergadering van zaterdag 27 januari…

Dwingeloo hoort de BEESAT-3

Bijna vijf jaar na de lancering heeft Jan van Muijlwijk tijdens…

Nacht van de nacht 2017

De Nacht van de Nacht bij de radiotelescoop trok minder bezoekers…

Weekend van de Wetenschap 2017

Tijdens het Weekend van de Wetenschap was de radiotelescoop…

Open Monumentendag 2017

Tijdens de Open Monumentendagen waren de Dwingeloo Radiotelescoop…

Nachtelijke beleving bij de radiotelescoop

De Nachtelijke Beleving in en bij de Dwingeloo Radiotelescoop…