Behouden en gebruiken van de Dwingeloo Radiotelescoop – de oudste draaibare 25 meter radiotelescoop van de wereld – dat is de missie van CAMRAS.

Wie op het Dwingelderveld bij Lhee in de buurt van Dwingeloo wandelt of fietst, ziet aan de bosrand een monumentaal stalen bouwwerk. Dat is de Dwingeloo Radiotelescoop, in 1956 in gebruik gesteld door koningin Juliana en op dat moment de grootste radiotelescoop ter wereld. Sinds 1998 wordt dit gigantische meetinstrument op de stille heide niet meer door professionele wetenschappers gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Stichting ASTRON – de eigenaar van de radiotelescoop – heeft in 2007 met stichting CAMRAS een huurovereenkomst gesloten waardoor de telescoop behouden blijft en weer gebruikt en bezocht kan worden. Sindsdien hebben de vrijwilligers van CAMRAS het oude instrument opgeknapt en werkend gemaakt en werd de Dwingeloo Radiotelescoop in 2009 rijksmonument: een uniek instrument uit de naoorlogse wederopbouwperiode.

Daardoor kan CAMRAS de telescoop nu open stellen voor bezoekers, jeugd, onderwijs, amateurastronomen, radioamateurs en andere belangstellenden. Dankzij onze enthousiaste vrijwilligers, donateurs en sponsoren kunnen wij dit blijven doen.