Kom kijken in de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld en kom luisteren naar signalen uit het heelal.

In navolging van richtlijnen met betrekking tot het coronavirus is de Dwingeloo Radiotelescoop gesloten tot 1 juni 2020. Groepsbezoeken aanvragen voor vanaf 1 juni is mogelijk. Houd voor doorgaan groepsbezoeken, vaste openstellingsdagen en publieksactiviteiten onze website in de gaten.

Bezoekersinfo

De Dwingeloo Radiotelescoop ligt aan een van de drukste fietsroutes over het Dwingelderveld en de telescoop is met zijn 25 meter diameter haast niet te missen. Voor passanten staan er informatieborden over radioastronomie naast de telescoop. Tijdens speciale landelijke en regionale activiteiten is de telescoop voor publiek geopend. Enkele zondagen in het jaar en alle zondagen in de zomermaanden juli en augustus zijn er vaste openingstijden. Daarbuiten kunt u een groepsrondleiding aanvragen.

– Toegangsprijs

 • kind (begeleid) ≤ 5 jaar gratis
 • jeugd 6-24 jaar € 2,50 per persoon
 • volwassen ≥ 25 jaar € 5,00 per persoon
 • donateur voor 2 personen gratis
 • u kunt met pin of contant betalen
 • bij rondleidingen op aanvraag kunt u niet altijd met pin betalen
 • bij speciale openingen kan de toegangsprijs lager zijn of gratis
 • voor rondleidingen op aanvraag is de toegangsprijs voor de groep minimaal € 50,00

Met uw bijdrage kan CAMRAS de telescoop onderhouden, apparatuur en inrichting vernieuwen, en materialen ontwikkelen en vernieuwen voor bezoekers, scholieren en studenten.

– Flyer

In onze flyer staat beknopte info over Stichting CAMRAS en de Dwingeloo Radiotelescoop.

– CAMRAS op Social Media

– Mogelijkheden voor bezoek

Bekijk ons aanbod (klik op een knop):

– Route

Toegang naar de radiotelescoop is via de voormalige dienstwoning het Mullerhuis aan de Oude Hoogeveensedijk 6 te Dwingeloo en niet bij de publieksborden aan de zandweg.

Vanaf 10 februari 2020 tot en met 19 juni zijn er wegafsluitingen in Lhee. Zie contact en route.

– Speciale openingen

Tijdens de volgende publieksactiviteiten is de radiotelescoop geopend. Bij speciale openingen gelden soms andere toegangsprijzen of is de toegang gratis.

Bij storingen in de apparatuur geven wij een rondleiding zonder demonstratie.
Bij verwachtte bijzondere weersomstandigheden als onweer en zeer harde wind en sterke windstoten vervallen de rondleidingen.

= Jaarlijkse landelijke publieksactiviteiten 2020 (komend)
 • Open Monumentendag, zaterdag 12 en zondag 13 september 2020
  Openingstijden: zaterdag 10:00-17:00 uur, zondag 10:00-16:00 uur
  Iedere 30 minuten begint een rondleiding in het Mullerhuis (gemeentelijk monument). Iedere rondleiding eindigt met een demonstratie in de radiotelescoop (rijksmonument).
  Toegang is gratis. Per rondleiding maximaal 25 bezoekers.
 • Weekend van de Wetenschap, zondag 4 oktober 2020
  Openingstijd: wordt hier later vermeld
  Diverse activiteiten in het het Mullerhuis. In de radiotelescoop doorlopend demonstraties van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg.
  Toegang is gratis. In de radiotelescoop maximaal 25 bezoekers tegelijk.
  Deze activiteiten van CAMRAS vallen samen met de open dag van ASTRON/JIVE.
 • Nacht van de Nacht, zaterdag 24 oktober 2020
  Openingstijd: 18:30-22:30 uur
  In de radiotelescoop geven we doorlopend demonstraties van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg. Bij helder weer staan er sterrenkijkers naast de grote radiotelescoop en vertellen we u over de sterren die er te zien zijn. In het Mullerhuis worden korte lezingen gegeven.
  Toegang in de radiotelescoop € 2 (jeugd € 1), buiten bij de sterrenkijkers en in het Mullerhuis is gratis. In de radiotelescoop maximaal 25 bezoekers tegelijk.
= Jaarlijkse landelijke publieksactiviteiten 2020 (geweest)
 • Landelijke Sterrenkijkdagen, zaterdagavond 29 februari 2020
  Openingstijd:
  18:30-22:30 uur
  Demonstraties in de Dwingeloo Radiotelescoop ook bij bewolkt weer want radiogolven gaan ook door de wolken heen. Bij helder weer staan er optische kijkers naast de radiotelescoop. In het Mullerhuis korte presentaties over diverse onderwerpen waaronder meteoorscatter.
  Entree in de radiotelescoop: jeugd € 1,- volwassenen € 2,- en donateurs gratis voor 2 personen. Buiten de radiotelescoop is alles gratis. In de radiotelescoop maximaal 25 bezoekers tegelijk.

– Vaste openstellingsdagen

Op alle zondagen vanaf 5 juli tot en met 30 augustus is de radiotelescoop onder voorbehoud van voldoende vrijwilligers open.

Ieder half uur begint er een nieuwe rondleiding. De eerste rondleiding begint om 11:30 uur, de volgende om 12:00 uur, enzovoort, de laatste begint om 15:30 uur. De rondleidingen duren niet langer dan een uur. Bij uitzonderlijke drukte kunnen wij van dit schema afwijken.

De rondleidingen beginnen in het Mullerhuis , Oude Hoogeveensedijk 6.
Daar betaalt u uw toegangsprijs en krijgt u een kort verhaal over de radiotelescoop.
Daarna gaat u onder begeleiding van een rondleider naar de radiotelescoop.
In de radiotelescoop geven de rondleiders en telescoop operators uitleg met een demonstratie.

Per rondleiding is er plaats voor maximaal 25 bezoekers.
U kunt niet reserveren.

Bij storingen in de apparatuur geven wij een rondleiding zonder demonstratie.
Bij verwachtte bijzondere weersomstandigheden als onweer en zeer harde wind en sterke windstoten vervallen de rondleidingen.

Zie ons blogbericht Zondagopenstelling in juli-augustus 2020.

De zondagen 3 mei is vervallen en 23 februari is geweest.

– Scholen en leerlingen

Voor scholen zijn speciale rondleidingen mogelijk. Lees voor meer informatie en het aanvragen van een rondleiding de pagina over rondleidingen. Wilt u een andere vraag stellen neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Leerlingen kunnen zelf een onderzoek of experiment doen met de radiotelescoop, bijvoorbeeld voor een praktische opdracht of profielwerkstuk. Lees voor meer informatie en het aanvragen daarvan de pagina onderwijs.

– Rondleidingen voor groepen op aanvraag

Op aanvraag zijn rondleidingen voor groepen mogelijk. Tijdens een rondleiding worden echte metingen verricht. Zo is het mogelijk om live naar een pulsar te luisteren of de snelheid van waterstofwolken te meten.

Bij groepsrondleidingen kan naar gelang de interesse van de groep de nadruk worden gelegd op de techniek van de telescoop, op astronomie of op de toepassingen voor radioamateurs. Ook vanuit het oogpunt van erfgoed is de telescoop interessant. Lees voor meer informatie en het aanvragen van een rondleiding de pagina over rondleidingen.

LET OP

 • De toegangsprijs hangt af van het aantal groepsleden samen maar bedraagt altijd minimaal € 50,00.
 • Wij organiseren geen rondleidingen op aanvraag:
  • na 18:00 uur;
  • op nationale en algemeen erkende feestdagen;
  • in de laatste twee weken van februari 2020; de radiotelescoop is dan te bezoeken tijdens de vaste openstelling op zondag 23 februari en tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op zaterdag 29 februari;
  • in de laatste week van april en de eerste week van mei 2020; de radiotelescoop is dan te bezoeken tijdens de vaste openstelling op zondag 3 mei;
  • in de maanden juli, augustus en september 2020, en in de eerste week van oktober 2020; de radiotelescoop is dan te bezoeken tijdens de vaste openstelling op de zondagen vanaf 5 juli tot en met 30 augustus en tijdens de Open Monumentendagen en het Weekend van de Wetenschap.
Sterrenkijkdagen 2020Cees Bassa