WebSDR is een Software Defined Radio-ontvanger aangesloten op het internet waardoor veel luisteraars tegelijk kunnenluisteren en individueel kunnen afstemmen.

De CAMRAS WebSDR stream is te beluisteren op http://websdr.camras.nl:8901 (opent in nieuw venster of tabblad).

Voor webSDR ontvangst moet JAVA op de computer geïnstalleerd zijn of moet de browser HTML5 ondersteunen.

De CAMRAS WebSDR stream werkt ook op de meeste tablets en mobiele telefoons en kan zo nodig beluisterd worden op http://websdr.camras.nl:8901/m.html (opent in nieuw venster of tabblad).

Bij inloggen wordt een cookie geplaatst waarmee naam (niet verplicht) en instellingen worden behouden.

Als er geen live-stream is speelt de CAMRAS WebSDR opnames af van:

  • Het Echoes of Apollo-project gemaakt tijdens de EME sessie met de 300 meter Arecibo radiotelescoop op een frequentie van 432 MHz (70 cm golflengte). Deze opname werd gemaakt op 17 april 2010 rond 19:00 UTC.
  • Het Echoes of Apollo-project 2009. Deze opname bevat een QSO tussen PI9CAM (de roepnaam van de Dwingeloo radiotelescoop) en HB9MOON op een frequentie van 1296 MHz (23 cm golflengte).

Op de CAMRAS WebSDR stream zijn ook meteoorecho’s te beluisteren:

  • Op de 2-meterband ontvanger echo’s van het radarsysteem GRAVES in Frankrijk. CAMRAS gebruikt een yagi antenne met 5 elementen gericht op het zuiden, 10 meter boven de grond, in de radiostoringsvrije zone nabij de radiotelescoop .
  • Op de 6-meterband ontvanger echo’s van de Belgische bakens te Dourbes en Ieper. CAMRAS gebruikt een 3 elements Yagi antenne die naar het zuiden wijst ook in de radiostoringsvrije zone nabij de radiotelescoop.

WebSDR is voor CAMRAS ontwikkeld door Pieter Tjerk de Boer (PA3FWM) en de software kent ondertussen veel gebruikers. Meer informatie op www.websdr.org.