CAMRAS Oprichting en Symposium

Auteurs: Robert Langenhuysen (PA0RYL) en Nico Janssen (PA0DLO)

De Dwingeloo Radiotelescoop was sinds het einde van de jaren negentig niet meer in gebruik voor astronomisch onderzoek. Een groep enthousiastelingen wilde de telescoop met hulp van veel vrijwilligers weer operationeel maken zodat deze o.a. ingezet kan worden in het onderwijs ter stimulering van de interesse in techniek en exacte vakken. ASTRON (het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, onderdeel van NWO, en tevens de eigenaar van de telescoop) en NWO heben daarin toegestemd en de telescoop beschikbaar gesteld aan geïnteresseerde gebruikersgroepen.

Om de radiotelescoop te behouden en beheren werd maandag 29 januari 2007 de Stichting CAMRAS opgericht en werd bij ASTRON in Dwingeloo ter gelegenheid daarvan een symposium gehouden.

Het acroniem CAMRAS staat voor C.A. Muller Radio Astronomie Station ter ere van radioamateur prof. ir. C.A. Muller (PA0CAM sk). Prof. Muller was een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de apparatuur voor de 25-meter Dwingeloo Radiotelescoop waarmee Nederland zich kort na de tweede wereldoorlog in de toen nog jonge wereld van de radioastronomie een eerste plaats heeft veroverd. Hij was ook de eerste directeur van de Radiosterrenwacht in Dwingeloo.

Het maatschappelijk belang van de oprichting van de Stichting CAMRAS is interesse te wekken voor techniek en wetenschap zodat Nederland ook in de komende decennia voorop kan blijven lopen in de race om technische vooruitgang. De beste manier om dit prachtige instrument voor de toekomst te behouden is het daadwerkelijk te gebruiken.

Tijdens het symposium werden verscheidene voordrachten gehouden waarbij uiteengezet werd hoe het nieuwe toekomstig gebruik van de Dwingeloo Radiotelescoop door amateurastronomen, radioamateurs, onderwijs en astronomen de beste garantie zal zijn voor het behoud van de telescoop:

Daarna overhandigde Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen onder het toeziend oog van een aantal meisjes die bij ASTRON meededen aan Girls Day de sleutel van de radiotelescoop aan Remco den Besten, voorzitter van de op 29 januari 2007 opgerichte Stichting CAMRAS. In de daaropvolgende paneldiscussie met de deelnemers van het symposium zette CAMRAS uiteen hoe zij de toekomstige werkzaamheden, onderhoud en gebruik zal gaan aanpakken. Die aanpak bestrijkt veel facetten zoals werktuigbouw, microgolftechniek, ICT, radioastronomie, radioamateurisme, outreach en PR.

Vanwege het maatschappelijk belang van CAMRAS kende Peter Jelgersma de Ing. P. Jelgersma Prijs toe aan de Stichting CAMRAS.

Na afloop interviewde Peter Bennema (ASTRON) minister Maria van der Hoeven (OC&W), Peter Nijkamp (voorzitter Raad van Bestuur NWO), Thijs van der Hulst (voorzitter Raad van bestuur ASTRON), Remco den Besten (voorzitter Bestuur CAMRAS), Dick Harms (voorzitter Bestuur VERON), Anne Meijer (burgemeester Gemeente Westerveld), Henk Wanninge (Directeur SBB Noord) en Girls Day-meisjes.

Diverse media besteedde aandacht aan de oprichting van CAMRAS, voorbeelden daarvan zijn:

  • Radio 1, Het Filiaal, vrijdag 26 januari

 

  • Radio 2, Ontbijtradio, maandag 29 januari

 

  • Radio Nederland Wereldomroep, maandag 29 januari

 

  • RTV Drenthe over de nieuwe functie voor de radiotelescoop en de oprichting van Stichting CAMRAS op maandag 29 januari. Met Cor Veldman (PE0SHF) en Robert Langenhuysen (PA0RYL).

Foto’s CAMRAS (Ard Hartsuijker en Wim de Vries)