Stichting CAMRAS en de vrijwilligers kunnen uw steun goed gebruiken.

Bekijk hoe u kunt helpen en klik op bovenstaande knoppen.

Help mee

Met uw hulp kan CAMRAS de unieke en gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop en rijksmonument onderhouden, openstellen voor bezoekers, laten gebruiken voor educatieve en culturele activiteiten en het bijbehorende instrumentarium en software up-to-date houden.

Stichting CAMRAS is een non-profit organisatie die geregistreerd is als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een financiële bijdrage kan fiscaal aftrekbaar zijn binnen de regels van de belastingdienst.

De bankrekening van CAMRAS is NL60 RABO 0174 3757 78 t.n.v. Stichting CAMRAS te Dwingeloo.

Donateur

Heeft u belangstelling om donateur of junior donateur (tot en met 24 jaar) te worden, dan kunt u zich rechtstreeks aanmelden per e-mail of post bij de administratie van CAMRAS onder vermelding van:

 • donateur of junior donateur;
 • naam, adres, woonplaats, e-mailadres en geboortejaar;
 • eventueel uw radio call sign als u radioamateur bent.

U ontvangt dan van ons een bevestiging en meer informatie.

De minimum jaarlijkse donateursbijdrage per kalenderjaar is € 20 en voor een junior donateur is deze € 12.
Details vindt u in ons tarievenoverzicht.

Donateurs ontvangen een aantal malen per jaar per e-mail het Schotelbulletin, hebben samen met een tweede persoon gratis toegang bij een bezoek aan de radiotelescoop en worden uitgenodigd voor de CAMRAS kwartaalvergaderingen in Dwingeloo.

Adoptant

U kunt een of meer paddenstoelen (stelschroeven) van de telescoop adopteren. Met de stelschroeven zijn de gaaspanelen aan de spiegelconstructie bevestigd en is het gaasoppervlak volgens een perfecte holle paraboolvorm ingesteld.

Op een afbeelding van de radiotelescoop wordt – indien gewenst – uw naam zichtbaar bij de door u geadopteerde paddenstoel en u ontvangt een adoptiecertificaat op uw naam gesteld met het nummer van uw stelschroef.

Zie hiervoor pagina Adopteer een onderdeel. Daar staat ook hoe u zich kunt aanmelden als adoptant van paddenstoelen.

Adoptanten ontvangen een aantal malen per jaar per e-mail het Schotelbulletin, hebben samen met een tweede persoon gratis toegang bij een bezoek aan de radiotelescoop en worden uitgenodigd voor de CAMRAS kwartaalvergaderingen in Dwingeloo.

Denkt u aan een sponsorbijdrage dan bespreken we graag de mogelijkheden met u. De CAMRAS-vrijwilligers doen er alles aan om de Dwingeloo Radiotelescoop een ‘levend’ monument te laten zijn door de telescoop goed te onderhouden en goed te laten functioneren en gebruiken. Zij investeren in CAMRAS met tijd en kennis. Maar projecten realiseren zonder financiële en materiële bijdragen is voor hen onmogelijk.

Ook u kunt als sponsor bijdragen aan het succes van CAMRAS, de waarnemingen die leerlingen doen en het plezier dat bezoekers beleven bij een demonstratie in de telescoop. CAMRAS heeft meerdere ontwikkelprojecten in uitvoering en in voorbereiding. U kunt daarover contact opnemen met het bestuur van CAMRAS via e-mail of brief naar het bestuur van CAMRAS t.a.v. voorzitter Frans de Jong.

Vrijwilliger

Nieuwe enthousiaste vrijwilligers die mee willen werken (jong of oud, man of vrouw, radioamateur of amateurastronoom, klusser of administrateur, programmeur of verhalenverteller, of juist iets heel anders)

 • aan een (amateur) wetenschappelijk programma
 • aan radioamateur experimenten
 • aan onderhoud van de radiotelescoop, het Mullerhuis en de radiotuin
 • aan ontwikkeling en onderhoud van instrumentarium, software en ICT-infrastructuur
 • aan PR en/of publieks- en educatieve activiteiten
 • aan organisatorische, administratieve en bestuurlijke ondersteuning

zijn erg welkom bij CAMRAS. Zij zijn het die de radiotelescoop onderhouden, de apparatuur bijhouden en vernieuwen en allerlei toepassingen en gebruik mogelijk maken. Lees meer in onze pagina Vrijwilliger worden bij CAMRAS? Welke vacatures zijn er?

Vrijwilligers ontvangen per e-mail de Nieuwsflits voor vrijwilligers en het Schotelbulletin, kunnen deelnemen aan interne opleidingen, kunnen een CAMRAS e-mailadres en toegang tot de CAMRAS-clouddiensten aanvragen, en worden uitgenodigd voor de CAMRAS kwartaalvergaderingen in Dwingeloo.

Als u denkt dat u CAMRAS als vrijwilliger kunt helpen met uw expertise neem dan contact op met ons! Een e-mail of brief naar de administratie van CAMRAS onder vermelding van:

 • naam, adres, woonplaats, e-mailadres en geboortejaar;
 • eventueel uw radio call sign als u radioamateur bent;

is voldoende. Een CAMRAS-bestuurder of –vrijwilliger neemt een eerste vrijblijvend contact met u op per e-mail of telefoon. Daarna komt u kijken en volgt een intakegesprek en kunt u (een periode op proef) meedoen. Vrijwel iedereen vindt zijn of haar plek binnen CAMRAS voor enkele of vele jaren!