Weekend van de Wetenschap 2016 (geweest)
Altijd al eens willen weten wat radioastronomie is, hoe een radiotelescoop werkt en waarom de zestigjarige Dwingeloo Radiotelescoop een rijksmonument is?
Tijdens het Weekend van de Wetenschap kwamen zo’n driehonderd bezoekers met of zonder kinderen naar de radiotelescoop. Daar vertelden de vrijwilligers van CAMRAS het verhaal van deze zestigjarige radiotelescoop. Waarom komen er radiogolven uit het heelal? Hoe hebben ze dat ontdekt? Wat kan je zien met een radiotelescoop wat je met een gewone sterrenkijker niet kan zien? En waarom staat die radiotelescoop midden in een natuurgebied? En wat hebben astronomen met deze radiotelescoop ontdekt? En wat doet CAMRAS nu met de telescoop?
In het met de radiotelescoop meedraaiend waarneemhuis demonstreerden de vrijwilligers van CAMRAS een astronomische waarneming van radiogolven uit het heelal. Dat is het moment dat bezoekers doorkrijgen dat radioastronomie geen traditionele manier van sterren kijken is.
Kinderen konden in het Mullerhuis (de voormalige directeurswoning) aan verschillende knutselactiviteiten meedoen en een waterraket lanceren. Bij de radiotelescoop waren ook een aantal experimenten opgesteld zoals een kleine radiotelescoop om de radiogolven van je eigen lichaam te meten, bewegend geluid om het Dopplereffect te zien en een antenne voor het waarnemen van meteoren.
Deze activiteit werd in een ‘Sneak Peek’ Luisteren naar de sterrenhemel? aangekondigd op de websites van Kennislink en het Weekend van de Wetenschap 2016. Dat gebeurde op basis van een interview met CAMRAS vrijwilliger Sigrid Witteveen.