Speciale openingen in september en oktober 2019 (geweest)

In september en oktober was de Dwingeloo Radiotelescoop voor drie publieksactiviteiten geopend.

– Weekend van de Wetenschap, zaterdag 5 oktober 2019 (geweest)

Openingstijd: 10:00-17:00 uur
Tijdens het Weekend van de Wetenschap geven CAMRAS-vrijwilligers rondleidingen. In het Mullerhuis wordt een knutsellab ingericht, waar kinderen een pulsar of een waterraket kunnen maken. Die raket kan buiten worden gelanceerd. Binnen is ook een verhaal over radioastronomie,  de radiotelescoop en wat het verschil is tussen een radiotelescoop en een gewone sterrenkijker.

We laten ook zien hoe we vallende sterren waarnemen. Hoe we dat doen? Met antennes en radiogolven, kom maar kijken dat het werkt. In de radiotelescoop geven we doorlopend demonstraties van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg.

Toegang is gratis. In de radiotelescoop maximaal 25 bezoekers tegelijk.

Meer informatie over het Weekend van de Wetenschap vindt u hier: www.weekendvandewetenschap.nl en www.facebook.com/WeekendvandeWetenschap.

Deze dag ontving CAMRAS ruim 170 bezoekers waarvan zo’n 30 kinderen en oudere jeugd.

– Open Monumentendag, zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 (geweest)

Openingstijden: zaterdag 10:00-17:00 uur, zondag 10:00-16:00 uur
Iedere 30 minuten begint er een rondleiding met een kort verhaal over de radiotelescoop in het Mullerhuis (gemeentelijk monument), Oude Hoogeveensedijk 6. Iedere rondleiding eindigt met een demonstratie in de radiotelescoop (rijksmonument). Rondleiding inclusief de demo duurt een klein uur.

Toegang is gratis. Per rondleiding maximaal 25 bezoekers.

Alle deelnemende open monumenten of activiteiten in de gemeente Westerveld vindt u hier: www.openmonumentendag.nl/comite/westerveld.

Beide Open Monumentendagen samen ontving CAMRAS circa 300 bezoekers. Veel bezoekers volgden de monumentenfietsroute van de gemeente Westerveld. In de radiotelescoop kregen bezoekers radiosignalen van de waterstof in de Melkweg te zien en de radioflitsen van pulsar PSR B0329+54.

– Nacht van de Nacht, zaterdag 26 oktober 2019 (geweest)

Openingstijd: 19:00-23:00 uur
Bij helder weer staan er sterrenkijkers naast de grote radiotelescoop en vertellen de CAMRAS vrijwilligers u over de sterren die er te zien zijn.
In de radiotelescoop geven we doorlopend demonstraties van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg.
De demonstraties in de radiotelescoop gaan ook bij bewolkt weer door, want radiogolven gaan dwars door de wolken heen.
In het Mullerhuis word een demonstratie gegeven van meteoren waarnemen met radiogolven en bij slecht weer worden in het Mullerhuis ook nog korte lezingen gegeven.

Toegang in de radiotelescoop € 2 (jeugd € 1), buiten bij de sterrenkijkers en in het Mullerhuis is gratis.

Tip: neem een zaklamp mee, maar bij de sterrenkijkers moet de zaklamp uitblijven!

Tijdens de Nacht van de Nacht ontving CAMRAS in de radiotelescoop 113 bezoekers waarvan 20% jeugd.

– Hoe bereikt u de radiotelescoop en het Mullerhuis?

De radiotelescoop en het Mullerhuis zijn per fiets prima te bereiken. Bij wijze van uitzondering mag u in de Nacht van de Nacht 2019 ook met de auto doorrijden naar de ASTRON-parkeerplaats.
Zie ook onze pagina met adres en route.
Let op dat u in de storingsvrije zone van de radiotelescoop uw mobiele telefoon uitzet of in de vliegtuigstand.

– Waarom is het ’s nachts donker?

ASTRON heeft tijdens de Nacht van de Nacht in het ASTRON-gebouw samen met Natuur en Milieufederatie Drenthe van 19:30 tot 21:15 uur een programma met drie lezingen van Mans Schepers (archeoloog), André Offringa (ASTRON-astrofysicus) en Vincent Icke (hoogleraar Astrofysica en Kosmologie). Na 21:15 zijn er drie rondes met verhalenvertellers buiten.

Het ASTRON-NMFDrenthe-programma is onafhankelijk van het CAMRAS-programma. Voor het ASTRON-NMFDrenthe-programma moet u zich aanmelden via www.nmfdrenthe.nl/nieuws/opening-nacht-van-de-nacht-drenthe-met-o-a-vincent-icke.

NMFDrenthe heeft op verzoek van de bezoekers de geluidsopname van de lezing van Vincent Icke en de bijbehorende presentatie beschikbaar gesteld op: