Dwingeloo doet weer VLBI waarnemingen !

Woensdag 29 augustus 2018 nam de Dwingeloo Radiotelescoop deel aan een VLBI-observatie en wisten we direct interferentie met Westerbork en Jodrell Bank (Mark II Radio Telescope) te krijgen. Dit is meer dan 40 jaar na zijn debuut als een VLBI-telescoop (zie Schilizzi e.a., A&A 77, 1979).

De Dwingeloo Telescoop, ooit de grootste volledig bestuurbare schotel ter wereld, wordt nu beheerd door de CAMRAS vrijwilligersorganisatie. Ze hebben, met grote steun van ASTRON, het historische instrument gerestaureerd en verjongd. De terugkeer naar VLBI is een enorme mijlpaal en een bewijs van het geweldige werk van al deze vrijwilligers.

De afbeelding laat de duidelijke piek in de kruis-correlatie zien tussen de signalen van de deelnemende telescopen die werden opgenomen in een van de 8 subbanden van elke 16 MHz. De achtergrondafbeelding geeft het ‘stroomdiagram’ weer dat is gemaakt in het open source GnuRadio-programma om de invoer van de onbewerkte meetgegevens om te zetten in correct tijdgestempelde VDIF-gegevens voor de JIVE-correlator.

Net als de vorige keer dat Dwingeloo VLBI deed, is de frequentiereferentie opnieuw een geleende Rubidiumklok. Echter, in het kader van het ASTERICS project werken we aan de overdracht van het H-maser-frequentiereferentiesignaal van Westerbork via glasvezel naar de Dwingeloo Telescoop. Dit vereist nog even een beetje graven om het laatste paar honderd meter naar de telescoop te overbruggen, maar verwacht binnenkort nog betere VLBI-waarnemingen.

Bron ASTRON/JIVE Daily Image 31-08-2018

Afbeelding CAMRAS/JIVE (Paul Boven)