Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan
Achterkant van de maan gefotografeerd door amateurs
Deze afbeelding toont de achterkant van de Maan, evenals onze eigen planeet Aarde. De opname werd gemaakt met een camera gekoppeld aan een amateur radiozenderontvanger aan boord van de Chinese DSLWP-B / Longjiang-2 satelliet (roepnaam BJ1SN) die momenteel rond de Maan cirkelt en werd naar de aarde verstuurd waar deze werd met de Dwingeloo Telescoop werd ontvangen.
Deze afbeelding vertegenwoordigt het hoogtepunt van verschillende observatiesessies verspreid over de afgelopen maanden waarbij we de Dwingeloo Telescoop gebruikten in samenwerking met het Chinese team van de Harbin University of Technology, die de radiozenderontvanger aan boord van de Longjiang-2 bouwden, en radioamateurs van over de hele wereld.
Tijdens deze sessies testten we de ontvangst van telemetrie via lage bitsnelheid en foutbestendige digitaal gemoduleerde transmissies, evenals het JT4G-modulatietechniek ontworpen door radioamateur en Nobelprijs winnende astrofysicus Joe Taylor (K1JT) voor zwakke signaal Moonbounce experimenten. Naast telemetrie voerden we een VLBI-experiment uit door gelijktijdig Longjiang-2 vanuit China en Dwingeloo te observeren, en hebben we afbeeldingen gedownload die zijn gemaakt door Longjiang-2 van het Maanoppervlak, lensflare en de sterrenhemel gezien vanuit de baan van de Maan.
De zenderontvanger aan boord van de Longjiang-2 is ontworpen om radioamateurs in staat te stellen om telemetrische gegevens te downlinken en berichten door te geven via een satelliet in de baan van de Maan, evenals om opdracht te geven foto’s te maken en te downlinken. Daarin is de missie geslaagd omdat veel radioamateurs telemetrie- en beeldgegevens hebben ontvangen. De Dwingeloo Telescoop kunnen gebruiken om deze missie te helpen was bijzonder leuk.
Deze kleurenafbeelding werd ontvangen door radioamateurs, inclusief de radioamateurs van de Dwingeloo Radiotelescoop (PI9CAM) met Tammo Jan Dijkema en mijzelf als operators. Commando’s zijn gemaakt door MingChuan Wei (BG2BHC) en geuplinkt door Reinhard Kuehn (DK5LA). De kleurcorrectie van de afbeelding werd gedaan door Wei.
De geannoteerde afbeelding met namen van Maankraters is gemaakt door Tammo Jan. Merk op dat de krater Minnaert is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Marcel Minnaert. Minnaert was lid van het SRZM-bestuur in de tijd dat de Dwingeloo Radiotelescoop werd ontworpen en gebouwd.
Aanvulling na 12 oktober 2018
Hieronder nog twee andere afbeeldingen, ook met een kleine kleurcorrectie. De originele afbeeldingen staan hier. De derde afbeelding toont de Maan duidelijk gezien vanuit Dwingeloo Radiotelescoop door het raam van de waarneemruimte en het metaalgaas van de spiegel.
De animatie hieronder toont de Maan gezien vanaf de DSLWP-B-satelliet terwijl deze rond de Maan draait. De opnamen voor de animatie zijn gemaakt op 15 oktober. Data voor de animatie zijn verzameld door Cees Bassa en Tammo Jan Dijkema in de Dwingeloo Telescoop (PI9CAM), door Imants Tukleris (YL3CT), Mike Rupprecht (DK3WN) en Dimitry Borzenko (4Z5CP). Reinhard Kuehn (DK5LA) verzond de commando’s naar de satelliet.
Over dit experiment, schreven Cees Bassa en Tammo Jan Dijkema een iets uitvoeriger blog Imaging the Earth from Lunar orbit in The Planetary Society.
Meer recente technische informatie op Twitter @PI9CAM.
Een meer recente animatie staat op ons nieuwere blog Timelapse van de Aarde die achter de Maan verschijnt.
Update February 4, 2019
Na een radio-stille periode om interferentie met de Chang’e 4 maanlanding te voorkomen, is DSLWP-B weer actief geworden op 13 januari 2019. De eerste mogelijkheid om foto’s van maan en aarde te maken was op 3 februari. Toen is een commando gestuurd om een time-lapse vast te leggen. Het eerste plaatje van deze time-lapse is op 4 februari 2019 gedownload met de Dwingeloo telescoop. Voor het eerst zijn op deze foto de hele maan en aarde te zien.
Update 9 juli 2020
De resultaten van deze Chinese maansatelliet zijn nu gepubliceerd in Nature Communications. Bij deze publicatie waren Tammo Jan Dijkema en Cees Bassa betrokken. Zij zijn in de publicatie opgenomen als verbonden aan ‘C.A. Muller Radio Astronomy Station’ en ‘ASTRON’. Zie https://www.nature.com/articles/s41467-020-17272-8 (‘open access’). Eerder verscheen al een stukje over de mooie maanfoto’s in Science, maar dit is een volwaardige publicatie. De Dwingeloo Radiotelescoop wordt uiteraard in het artikel genoemd.
Voorafgaand in december 2017
In december 2017 bezochten Hu Chaoran (BG2CRY) en MingChuan Wei (BG2BHC) beiden van het Harbin Institute of Technology Harry Keizer (PE1CHQ) en Jan van Muijlwijk (PA3FXB) van CAMRAS als voorbereiding op de missie en bespreking van de mogelijkheden van de antennes en ontvangers in de radiotelescoop. Op de foto voor de Dwingeloo Radiotelescoop links Jan, in het midden Chaoran en rechts Wei. De Dwingeloo schotel is in feite doorzichtig metaalgaas, maar op deze winterse foto bedekt met sneeuw.
De maan en aarde foto’s in dit blogbericht vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Vermeld bij gebruik van de foto’s “Foto: CC-BY-4.0 DSLWP Amateur Radio Team“.