Streekbezoek Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten woensdag 18 september 2019 een streekbezoek aan Zuidwest-Drenthe. Op het programma stonden onder meer het Nationaal Park Dwingelderveld en ASTRON.

Aan de rand van het Dwingelderveld en vlak bij de ASTRON-gebouwen staat de Dwingeloo Radiotelescoop. Op weg van het Dwingelderveld naar ASTRON wandelde het Koningspaar langs de radiotelescoop. Buiten bij de radiotelescoop gaf CAMRAS-vrijwilliger en ASTRON-medewerker Tammo Jan Dijkema  het Koningspaar een korte uitleg met demonstratie van waterstof in de spiraalarmen van de Melkweg. Tammo Jan werd vergezeld door Cor Veldman, een van de langst meewerkende vrijwilligers van stichting CAMRAS. Om de demonstratie goed te kunnen uitvoeren, waren in de telescoop drie telescoop operators aanwezig, de CAMRAS-vrijwilligers Cees Bassa (ook ASTRON-medewerker), Harm Munk (CAMRAS-vicevoorzitter) en Sigrid Witteveen.

De grootmoeder van Koning Willem-Alexander, toen Koningin Juliana, heeft de radiotelescoop in 1956 geopend. Daarom vonden wij het bijzonder leuk om het Koningspaar te laten zien dat de radiotelescoop nog steeds werkt, maar nu met vrijwilligers.

Op de provincie-website van het streekbezoek leest u een kort interview van de provincie met Tammo Jan Dijkema over dit bezoek. Op de ASTRON-website leest u meer over het bezoek aan ASTRON.

Tijdens het streekbezoek werd aandacht gegeven aan initiatieven van bewoners en ondernemers om de leefbaarheid in hun stad of dorp te behouden. Bij deze initiatieven staat een verbindende aanpak centraal. Het Koninklijk paar bezocht de gemeenten Hoogeveen, Westerveld, De Wolden en Meppel.

– Verslag streekbezoek

– Promotiefilmpje CAMRAS tijdens live TV-uitzending

Foto’s: CAMRAS (Gemma Bassa, Harm Jan Stiepel) en Leiden Observatory Archives. Video’s: Provincie Drenthe en RTV Drenthe.