Landelijke Sterrenkijkdagen / viering zestig jaar Dwingeloo Radiotelescoop

Tijdens de 40-ste Landelijke Sterrenkijkdagen 2016 was de Dwingeloo Radiotelescoop op zaterdag 12 maart ’s middag van 14-17 uur en ’s avonds van 20-23 uur geopend. De openstelling stond in het teken van het zestigjarig bestaan van de radiotelescoop en trok ruim 150 bezoekers naar de radiotelescoop.

Naast het vertrouwde avondprogramma waren er dit jaar voor het eerst ook ’s middags activiteiten. Met een radiotelescoop kun je immers ook overdag sterren ‘kijken’. De zon was door het uitstekende weer goed zichtbaar door de opgestelde zonnekijker en liet enkele prachtige protuberansen zien.

In de knutseltent konden kinderen (en volwassenen) zelf een pulsar maken. In de radiotelescoop kon je zo’n pulsar vervolgens in het echt horen. Diverse vrijwilligers van CAMRAS waren aanwezig en vertelden het toegestroomde publiek over de telescoop en de activiteiten op het terrein.

Een bijzondere opstelling was ook ‘Radio Jupiter’: een opstelling met twee dipool-antennes van zeven meter, elk vijf meter hoog. Hiermee werd ’s avonds synchrotronstraling afkomstig van Jupiter ontvangen.

’s Avonds waren er verschillende kijkers opgesteld op het buitenterrein bij de telescoop. Het was helder weer, dus er kon volop gekeken worden naar onder andere kraters op de maan, manen van Jupiter en de sterrenstelsels M81 en M82.