Stellarium-achtergrond vanaf de radiotelescoop

Stellarium is een (gratis, open source) planetarium op de computer. Hierin kun je eenvoudig zien welke sterren er momenteel aan de hemel zichtbaar zijn en bijvoorbeeld inzoomen op planeten of de Maan. We gebruiken het in de radiotelescoop om te laten zien waar op de hemel de telescoop naartoe wijst. Helaas lijkt geen van de standaard Stellarium-achtergronden op de horizon in Dwingeloo. Daarom heb ik een eigen achtergrond gemaakt.

Bij het maken van de foto’s heb ik de radiotelescoop als een 130 ton zwaar draaiend statief gebruikt (daarom is de telescoop zelf ook niet zichtbaar). De foto’s zijn daarna samengevoegd met het open source panorama-programma Hugin. Ik heb de Stellarium-handleiding gevolgd om er een Stellarium-landschap van te maken.

Op de dag van het maken van de foto’s was het helaas iets te mistig en waren er werkzaamheden op de zandweg onder de telescoop. Daarom ben ik van plan deze exercitie nog eens over te doen. Maar in de tussentijd kan iedereen de huidige versie 0.1 zelf in Stellarium installeren.

Als je dit landschap wil installeren in Stellarium download het dan hier en ga vervolgens naar “Ruimte- en projectieinstellingen [F4]” en kies onder het tabblad “Landschap” voor “Installeer/verwijder landschappen”.

stellarium-nacht