Live meteoren waarnemen met radiogolven (2017)

Net als vorig jaar staat er weer een antenne opgesteld om meteoorreflecties te kunnen ontvangen van de Franse ruimteradar GRAVES. De Perseïden meteorenzwerm komt jaarlijks rond de nachten van 12 en 13 augustus voorbij en tijdens deze zwerm kunnen er zeer veel meteoren waargenomen worden. In het blogartikel Live meteoren waarnemen met radiogolven uit 2016 ⇐ staat meer achtergrondinformatie en wordt uitgelegd hoe meteor scatter werkt en hoe op de webSDR ontvanger afgestemd kan worden. Let op dat de weergave van de webSDR niet responsive is. Het is mogelijk om te schakelen naar een versie voor mobiele.

Buiten de genoemde Perseïden zwerm zijn er overigens ook op andere momenten meteoren te horen. Dat komt omdat de aarde voortdurend ruimtestof tegenkomt dat meestal volledig in de atmosfeer verbrandt en een spoor van geladen deeltjes achterlaat. Maar af en toe komt er een stuk ruimtesteen op aarde terecht zoals onlangs de meteoriet in Broek in Waterland.

De radio-opstelling is iets gewijzigd ten opzichte van 2016, ditmaal een 3 elements yagi antenne die op een mast van 10 meter boven de grond staat. Als ontvanger dient weer een RTL-dongle met een bandbreedte van ongeveer 2 MHz. Overigens is de opstelling net als in 2016 een tijdelijke opstelling die kan uitvallen. Daardoor kan het gebeuren dat de ontvangst tijdelijk niet waarneembaar is. Voor de toekomst werkt CAMRAS aan een definitieve opstelling.

Veel luisterplezier!

Foto: CAMRAS (Harm Munk)