Zomerzin in sterren 2018

Het literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen vond op 16 juni 2018 voor de eerste keer plaats in Dwingeloo. Dwingeloo heeft door de aanwezigheid van de radiotelescoop een sterke band met sterren. Sterren speelden daarom een rol in het festivalprogramma. Zo gaf Govert Schilling een lezing in het dorp waar hij hij uitgebreid inging op de rol van Dwingeloo in de radioastronomie.

Op verzoek van de organisatie van Zomerzinnen heeft CAMRAS de radiotelescoop voorafgaand aan het festival opengesteld voor publiek. In totaal ontving een team van zeven CAMRAS vrijwilligers (Tammo Jan, Simon, Michel, Sigrid, Marijke, Wim en Harry) tegen de 50 bezoekers bij en in de radiotelescoop.

Het weer was prima en dus kregen de bezoekers bij de publieksborden tegenover de picknickplaats uitleg over de geschiedenis en ontwikkeling van de radioastronomie, in het bijzonder over de rol van Dwingeloo.

In de radiotelescoop werd uitleg gegeven over de werking van dit instrument en konden de bezoekers live een pulsar horen en het signaal op een computerscherm zien. Deze openstelling bleek een leerzame en leuke ervaring voor alle bezoekers. Tammo Jan verwerkte in zijn uitleg ook het boek “De ontdekking van de  hemel” van Harry Mulisch en het gedicht “Dwingelo” van Gerrit Achterberg.

Foto’s: CAMRAS (Harry Keizer)

Klik op het logo voor meer informatie over het Zomerzinnen festival in Dwingeloo