Open Science Hub De Melkweg
ASTRON is initiatiefnemer van de Open Science Hubs Drenthe. Verspreid over Drenthe zullen meerdere hubs komen. Vrijdag 17 mei 2019 is aan de Brink in Dwingeloo de eerste Science Hub geopend. De hub heeft als thema De Melkweg want dankzij de Dwingeloo Radiotelescoop kennen we onze plaats binnen ons eigen sterrenstelsel.
In de hub kunnen bezoekers proefjes doen om zelf vast te stellen hoe de Melkweg in elkaar zit. Ook krijgen bezoekers een idee wat radiogolven nou eigenlijk zijn. In de hub is veel aandacht voor wat radioastronomie is en waarom Nederland op dat terrein een rijke geschiedenis heeft. Zo willen ASTRON en andere kennispartners de wereld van wetenschap en techniek dichter bij schoolkinderen en toeristen brengen.
Tijdens de feestelijke opening door André Kuipers gaf deze eerst een kindercollege voor de Dwingelse schoolkinderen over zijn ruimte-ervaringen. En in de hub staat een mooi model van de Dwingeloo Radiotelescoop.
Van de opening maakte RTVDrenthe twee korte videoimpressies André Kuipers opent eerste Science Hub in Dwingeloo.
De volgende Science Hub zal in de loop van 2020 in Exloo worden geopend. Die hub krijgt het thema De Oerknal vanwege het onderzoek met de LOFAR (Low Frequency Array) antennes.
Voor bezoekers gaat de Science Hub De Melkweg op 1 juli 2019 open. Naast een bezoek aan de radiotelescoop is het de moeite waard een bezoek aan de Open Science Hub te brengen. Meer informatie en openingstijden van de Science Hub zijn (binnenkort) te vinden op www.opensciencedrenthe.nl.
De Science Hub De Melkweg is gevestigd in een rietgedekte Drentse Hallenhuisboerderij, Brink 4B te Dwingeloo. De Dwingeloo Radiotelescoop ligt buiten Dwingeloo bij Lhee aan de Oude Hoogeveensedijk. De afstand tussen de Science Hub en de Dwingeloo Telescoop is ruim 3 kilometer.
LET OP: In de maanden juli, augustus en september, en in de eerste week van oktober organiseert CAMRAS geen rondleidingen op aanvraag in de Dwingeloo Radiotelescoop. De radiotelescoop is dan te bezoeken tijdens de zomerse zondagmiddagopening, de Open Monumentendagen en het Weekend van de Wetenschap. Buiten die periode kunt u de radiotelescoop alleen op afspraak bezoeken. Alle informatie over bezoekmogelijkheden aan de radiotelescoop vindt u onder Bezoekersinfo.
CAMRAS beheert ASTRON’s Dwingeloo Radiotelescoop en heeft tot doel de telescoop te onderhouden en te gebruiken voor amateurastronomen en radioamateurs, educatieve activiteiten en culturele evenementen. CAMRAS is een non-proft vrijwilligersorganisatie en is onafhankelijk van de Open Science Hubs.