Dwingeloo telescoop bereidt zich voor op maanmissie en maanlanding
Als alles volgens plan verloopt, gaat in Florida
Aan boord van de raket is de 25 ton zware Orion-capsule, waarin nu nog dummy-poppen zitten, die een paar rondes om de maan zullen draaien, en na ruim een maand weer veilig in zee moeten landen. De totale missie van deze eerste vlucht wordt uitgelegd in deze animatie.
Naast de enorme Orion-module gaan er ook kleinere satellieten, zogenaamde cubesats, mee met de Artemis-raket. In totaal tien cubesats gaan in de raket mee, en worden onderweg naar de maan van boord geworpen om verschillende experimenten te doen.
De spectaculairste cubesat die meegaat, heeft als ambitieus experiment om te landen op de maan. Deze Japanse cubesat, genaamd Omotenashi, weegt maar 12 kilo en is nauwelijks groter dan een schoenendoos. Met dat formaat is het een enorme uitdaging om in de juiste baan te komen en voldoende af te remmen. Aan boord is een airbag om te zorgen dat de ‘lander’ de geplande impact met 100km/u overleeft. JAXA maakte een mooie animatie van de geplande landing van Omotenashi.
Zowel de satelliet als de lander sturen radiosignalen naar aarde. Die radiosignalen van Omotenashi zijn erg zwak, en dus zijn er gevoelige antennes nodig om ze op te vangen. Daarvoor vertrouwt het Japanse team op o.a. Dwingeloo, vooral als de maan in Japan onder is. De landing van Omotenashi gebeurt als het goed gaat vijf dagen na de lancering.
Ook NASA heeft een oproep gedaan aan iedereen met een schotel van 9 meter of groter om het signaal van de Orion-module op te vangen en te delen. De Dwingeloo telescoop is met een diameter van 25 meter ruimschoots gevoelig genoeg, dus we zullen ook de Orion-module volgen, en de resultaten met NASA delen. Al onze metingen zullen we ook via onze website delen.
Tijdens het volgen van Omotenashi of Orion zijn in de telescoop altijd ten minste twee operators aanwezig. Voor CAMRAS is het dus even alle hens aan dek. Maar voor een maanmissie doen we dat graag.
De lancering zou oorspronkelijk op 29 augustus plaatsvinden. RTV Drenthe heeft op hun website aandacht besteed aan de activiteiten van CAMRAS:
- Dwingeloo is klaar voor maanmissie: ‘Alle hens aan dek’ (29 augustus)
- Uitstel lancering maanraket betekent extra tijd én mogelijk nachtwerk voor CAMRAS-vrijwilligers (29 augustus)
Beluister hier Tammo Jan in RTV Drenthe’s Op Tjak (29 augustus).
- Hopelijk nu echt: Dwingeloo maakt zich opnieuw op voor maanmissie (3 september)
- Dwingeloo was er klaar voor, maar lancering van maanraket gaat weer niet door (3 september)
De lanceerpoging van 16 november is goed gegaan en in een volgend blogbericht zullen we rapporteren over de eerste signalen die we in Dwingeloo hebben opgevangen.