Foto zonsverduistering vanaf Chinese maansatelliet
Afgelopen woensdagochtend 3 juli heeft de Dwingeloo Radiotelescoop deze eclipsfoto gedownload van de Chinese maansatelliet DSLWP-B. De foto is dinsdagavond 2 juli 2019 genomen, toen in Zuid-Amerika een volledige zonsverduistering te zien was. Daar viel dus de schaduw van de Maan op Aarde. Die schaduw is duidelijk te zien op de foto.
Vanuit het ISS en weersatellieten zijn eerder foto’s gemaakt van de schaduw van de Maan op de Aarde, maar deze foto is – voor zover wij kunnen nagaan – de eerste foto ooit van een zonsverduistering vanuit een baan om de Maan. En de Dwingeloo Radiotelescoop heeft eraan meegewerkt!
Veel CAMRAS vrijwilligers hebben in 2018 en 2019 bijgedragen aan de samenwerking in dit bijzondere satelliet-webcam-project van MingChuan Wei (BG2BHC/BY2HIT) van het Harbin Institute of Technology. Een project dat in de loop van deze maand zal eindigen als de DSLWP-B satelliet gecontroleerd op de Maan te pletter zal storten.
Het CAMRAS-DSLWP-B-team werd gevormd door Cees Bassa, Paul Boven (PE1NUT), Tammo Jan Dijkema, Harry Keizer (PE1CHQ), Jan van Muijlwijk (PA3FXB) en André Offringa. Pieter-Tjerk de Boer (PA3FWM) en Simon Bijlsma (PA7SB) maakten het streamen per WebSDR mogelijk; Michel Roelofs (PA1MEF) zorgde dat de ruwe data op internet beschikbaar zijn. Internationaal horen bij dit team uiteraard het team in Harbin, met name MingChuan Wei, en Reinhard Kuehn (DK5LA) voor uplink, en Daniel Estévez (EA4GPZ/M0HXM) voor analyse van de satellietbaan.
Meer info over dit project in onze blog berichten Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan, Timelapse van de Aarde die achter de Maan verschijnt en Nieuwe foto van achterkant van de Maan en Aarde.
De maan en aarde foto’s in dit blogbericht vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Vermeld bij gebruik van de foto’s “Foto: CC-BY-4.0 DSLWP Amateur Radio Team“.