Satelliet Curium One gezien vanuit Dwingeloo
Op 9 juli 2024 werden met de eerste lancering van de Ariane 6 raket verschillende cubesats in een baan om de aarde gebracht. Een van deze cubesats was Curium One, waar onder andere de Libre Space Foundation aan heeft meegewerkt. Een van de doelen van deze satelliet was om een nieuw communicatiesysteem te demonstreren.
Helaas bleek al gauw na de lancering dat met gangbare grondstations geen signalen van Curium One te ontvangen waren. Toen we echter de Dwingeloo Telescoop op deze satelliet richtten, konden we al bij de eerste poging signalen zien. Deze signalen waren wel erg zwak, wat verklaart dat kleinere grondstations niks zagen. Om erachter te komen wat er mis was met de satelliet hebben de makers ervan de gegevens uit Dwingeloo bestudeerd. Daaruit blijkt dat hoewel het signaalniveau veel te zwak was, er ook een flink aantal onderdelen van de satelliet wel goed werkten. De meest plausibele verklaring voor het zwakke signaalniveau is dat de antennes niet goed zijn uitgeklapt.
Helaas horen we inmiddels met de Dwingeloo telescoop de satelliet nu ook niet meer: de eerste observatie waarin we niks gehoord hebben was op 22 juli 17:00. Het lijkt erop dat tussen 21 en 22 juli de satelliet is uitgeschakeld.
Behalve door de Dwingeloo telescoop is deze satelliet door niemand gehoord, wat maakt dat de zeven waarnemingen van de Dwingeloo telescoop voor de makers erg belangrijk zijn. De waarnemingen laten ook zien welke van de gelanceerde cubesats Curium One is, zodat in toekomstige observaties op het juiste object gericht kan worden.
Alle waarnemingen zijn terug te zien op SatNogs. De afbeelding op hoge resolutie toont de data-pakketjes, elk hiervan was ongeveer 0.1 seconde lang.