Oerol spoelt aan met Solar Sound Ensemble

Zaterdag 2 juli jl. spoelde een stukje Oeral festival aan bij de Dwingeloo Radiotelescoop. Een aantal kunstenaars onder de naam Solar Sound Ensemble onder leiding van geluidskunstenaar Andreas Oskar Hirsch heeft radioastronomische meetgegevens van CAMRAS omgezet in hun eigen interpretaties en hebben dit in een voorstelling bij de radiotelescoop aan het bezoekend publiek getoond. De data bestonden uit waarnemingen op een golflengte van 70 cm van pulsar PSR B0329+54 en waarnemingen van de achtergrondstraling. De data zijn door de kunstenaars omgezet in muziek en in beelden die op het oppervlak van de schotel werden geprojecteerd.

De voorstelling werd geïnitieerd vanuit het Centrum Beeldende Kunst Drenthe waar de bezoekers op de website entreekaartjes konden kopen.

Leerlingen van de school Stad en Esch uit Diever hadden een videoprojectie gemaakt die in twee zeecontainers op het ASTRON-terrein te zien waren. Daaraan voorafgaand waren zij overdag langs gekomen om kennis te maken met de radiotelescoop en Visual Moonbounce en op die manier tekeningen via de maan te versturen.

De bezoekers waren welkom vanaf 20:30 uur om de videopresentaties in de zeecontainers te bekijken en om bij en in de radiotelescoop uitleg te krijgen over de radiotelescoop, radioastronomie en CAMRAS. In de radiotelescoop werd een waarneming van eerdergenoemde pulsar gedemonstreerd. Daarna kon men op het gras een plekje uitzoeken. Het concert begon om 22:30 uur toen het langzaam en genoeg donker werd om op de schotel te projecteren.

 

Het hele concert is te beluisteren in onderstaande drie afleveringen (klik op de drie afbeeldingen).

Er kwamen zo’n 200 bezoekers af op dit evenement en om alles in goede banen te leiden werden de bezoekers op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer opgevangen, waren er onder andere eco-toiletten geplaatst en was er zelfs catering aanwezig.

Het was een uitgelezen kans voor CAMRAS om zich bij een groot publiek te profileren. Veel CAMRAS-vrijwilligers droegen bij aan uitdelen van folders, verzorgen rondleidingen en op de veiligheid letten.

Foto’s CAMRAS en ASTRON (Harm-Jan Stiepel)