Schooltv onderzoekt pulsars met Dwingeloo Radiotelescoop

Gastauteur: Samayra Straal

ESERO NL en NTR Schooltv hebben voor leerlingen van de eerste en tweede klas voortgezet onderwijs (leeftijd 11-14 jaar) een video gemaakt over het elektromagnetisch spectrum om ‘onzichtbaar licht’ uit te leggen. We gebruiken daarbij de Dwingeloo Radiotelescoop (CAMRAS), de NOVA optische bank (bij ASTRON) en mijn onderzoek naar pulsars.

We beginnen de video met uitleggen wat pulsars zijn. Vervolgens leggen we het elektromagnetische spectrum uit met behulp van de NOVA optische bank. Het wordt duidelijk dat radiogolven een langere golflengte hebben dan zichtbaar licht. Daarna stemmen we af op pulsar B0329+54. De radiosignalen van die pulsar zijn ongeveer 3000 jaar onderweg voordat deze door de telescoop worden opgevangen.

Voor mij was het een heel spannende dag, niet alleen vanwege de Schooltv bemanning maar ook omdat Roy Smits en Harm Munk (CAMRAS/ASTRON) mij moesten leren hoe ik de radiotelescoop moet besturen. De medewerkers van de NOVA optische bank maakten een prachtige spectrum dat we konden gebruiken en de cameraman kon niet stoppen te spelen met de lamp en het prisma.

Video afspelen: druk op play knop

Bronnen:
www.ruimtevaartindeklas.nl/lespakketten/onderzoek-naar-pulsars
www.astron.nl/dailyimage/index.html?main.php?date=20160421

Copyright video: NTR 2015