Dwingeloo Radiotelescoop is zestig jaar
De 60ste verjaardag van de Dwingeloo Radiotelescoop is vrijdag 15 april gevierd met de première van de documentaire over de restauratie van de telescoop. Jan Klaassens, Hilko Hof en Arie Burggraaf van amateur Videoclub Spotlight in Hoogeveen maakte de documentaire over de restauratie van 2012 tot 2014 en van de heropening op 5 april 2014 door de astrofysicus, radioamateur en Nobelprijswinnaar Joe Taylor.
En CAMRAS vierde de 60ste verjaardag op zaterdag 16 en zondag 17 april met de tweede Europese conferentie over amateur radioastronomie (EUCARA-2016) in Dwingeloo.
Voorafgaand aan de festiviteiten op vrijdag 15 april interviewde RTV Drenthe CAMRAS voorzitter Frans de Jong.
Op zaterdag 16 april schoof RTV Drenthe even aan bij de conferentie en interviewde zij bij en in de zestigjarige radiotelescoop de 89-jarige emeritus hoogleraar Hugo van Woerden die vanaf 1956 met de radiotelescoop heeft gewerkt en voorzitter Frans de Jong. Hieronder het nieuwsitem zoals gepresenteerd in het zondagavond nieuws.
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/108142/Radiotelescoop-Dwingeloo-al-zestig-jaar-Drents-icoon
Maandagochtend 18 april, de dag na de verjaardag, blikte RTV Drenthe nog eens terug met een kort interview van Hugo van Woerden en Frans de Jong.
Op 17 april 1956 werd de Dwingeloo Radiotelescoop ‑ destijds de grootste ter wereld ‑ geopend door koningin Juliana. De radiotelescoop heeft tot het einde van de vorige eeuw internationaal een belangrijke en innovatieve rol gespeeld bij het in kaart brengen van de Melkweg, radiobronnen in het heelal en de ontdekking van twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg die dan ook officieel Dwingeloo I en Dwingeloo II heten. In 1998 heeft ASTRON de telescoop buiten werking gesteld.
Vanaf 2007 heeft stichting CAMRAS met hulp van veel vrijwilligers de oude telescoop weer opgeknapt. De vrijwilligers van CAMRAS gebruiken de telescoop voor eigen astronomische waarnemingen en radioamateur experimenten. CAMRAS stelt de telescoop regelmatig open voor bezoekers, jeugd, onderwijs, amateurastronomen, radioamateurs en andere belangstellenden.
In oktober 2007 werd de radiotelescoop als technisch-wetenschappelijk monument geplaatst op de lijst Top 100 wederopbouwmonumenten 1940-1958. In augustus 2009 werd de Dwingeloo Radiotelescoop een beschermd rijksmonument vanwege de bouwhistorische en wetenschappelijke betekenis van het instrument. Daarna kon ASTRON, eigenaar van het monument, subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en andere subsidiegevers en opdracht geven de telescoop grondig te restaureren.
De restauratiefilm is beschikbaar op DVD en kost 20 euro (inclusief verzendkosten). De DVD bevat de documentaire en een bijlage die alle stappen van de restauratie in meer detail toont. De film van Herman Kleibrink over de bouw van de Dwingeloo Radiotelescoop staat ook op deze DVD. U kunt de DVD via info@camras.nl bestellen.