Restauratiefilm

Tijdens de restauratie van de Dwingeloo Radiotelescoop in de periode 2012-2014 hebben Jan Klaassens, Hilko Hof en Arie Burggraaf van Videoclub Spotlight in Hoogeveen voor ASTRON en CAMRAS de hele restauratie vastgelegd op film. In 2016 is de restauratiefilm in première gegaan en is het filmmateriaal op DVD gepubliceerd. Nu deze DVD vrijwel is uitverkocht is het filmmateriaal ook te bekijken via de CAMRAS-website.

Op webpagina Over de radiotelescoop / Restauratie staan de trailer (3 minuten) en de documentaire (22 minuten). De documentaire bevat ook interviews met bij de restauratie betrokken personen.

Op pagina Over de radiotelescoop / Restauratie / In vogelvlucht staat de reportage (32 minuten). De reportage laat vrijwel alle stappen van het restauratieproces in min of meer chronologische volgorde zien. De interviews zijn in de reportage weggelaten. De verschillende stappen van het restauratieproces zijn op deze pagina ook ook als afzonderlijke clips te zien in lengte variërend van een halve minuut tot maximaal drie minuten.

De film ‘De bouw van een radiotelescoop’ van Herman Kleibrink uit 1957 (29 minuten) staat op pagina Over de radiotelescoop / Ontwerp en bouw.

Alle genoemde films zijn ook te bekijken via het CAMRAS YouTube-kanaal. Een verkorte link daarvan is https://tinyurl.com/youtube-camras.

Foto CAMRAS (Peter Bennema)