Ontvangst van Amerikaanse maanlander IM-1
Op 22 februari landde de Amerikaanse maanlander NOVA-C/IM-1 op de maan. Wij hebben de signalen van de lander ontvangen, en aan de hand van de Dopplerverschuiving gevolgd. We hebben de signalen vanuit de Dwingeloo telescoop gestreamd naar YouTube, waar ze schijnbaar ook zijn gevolgd door het team achter IM-1.
Tijdens de landing werd het signaal erg zwak, vermoedelijk omdat de antennes op het ruimtevaartuig niet op aarde waren gericht. Ook na de landing was het signaal met onze 25-meter-schotel maar nauwelijks te zien. Momenteel wordt vermoed dat IM-1 na de landing is omgevallen, waardoor de antennes nog steeds niet naar aarde wijzen.
Het signaal tijdens en na landing was zo zwak, dat het in de livestream maar nauwelijks te zien was. Maar door het signaal wat verder te integreren, en de kleurschaal wat op te rekken, is wel degelijk het effect van de ‘landing burn’ te zien op de Dopplerverschuiving van de signalen.
We hebben tijdens een deel van de waarneming de telescoop moeten stilzetten wegens hevige windstoten. Gelukkig was de storm voorbij voordat de landing plaatsvond, en konden we tijdens de landing de telescoop op de maan richten.
Op 21 februari, de dag voor de landing, vond de ‘Lunar Orbit Insertion Burn’ plaats: de manoeuvre waarbij het ruimtevoertuig in een baan om de maan kwam. Deze manoeuvre hebben we met de telescoop gevolgd, en ook dat is gestreamd op youtube. We konden zien dat de manoeuvre op precies de aangekondigde tijdstippen startte en stopte.
Vorige maand volgden we ook al een maanlanding: de Japanse lander SLIM. We waren een van de twee stations op aarde die het amateursignaal van LEV-1, het bijbehorende karretje, ontvingen. Ook in 2019 volgden we al twee maanlandingspogingen met de radiotelescoop: Beresheet (Israël) en Chandrayaan-2 (India). Bij beide waarnemingen zagen we het signaal abrupt wegvallen: een teken dat de lander was gecrasht. De Amerikaanse missie Artemis 1, een voorbereiding op een bemande maanlanding, werd in 2022 een maand lang succesvol gevolgd door CAMRAS.