Nieuwe foto van achterkant van de Maan en Aarde

Op maandag 4 februari 2019 heeft de Dwingeloo telescoop een nieuwe foto van de aarde en de achterkant van de maan gedownload. Op de foto, gemaakt op zondag 3 februari 2019 16:20 MEWT, staan de achterkant van de maan en de aarde (met Zuid-Amerika op de voorgrond). De achterkant van de maan heeft veel meer zichtbare kraters dan de kant van de maan die vanaf aarde te zien is.

De foto is gemaakt door de Chinese satelliet LongJiang 2 die in een baan om de maan zit. Een van de apparaten op deze satelliet is gemaakt door studenten van het Chinese Harbin Institute of Technology. Zij hebben er een simpele webcam op gezet die op commando foto’s vanaf de maan kan nemen. Die foto’s worden dan met een klein antennetje naar de aarde teruggestuurd. Omdat de satelliet zo ver weg is, is daarvoor een gevoelige radioantenne op aarde nodig. De Chinezen hebben gevraagd of de CAMRAS-vrijwilligers van de Dwingeloo Radiotelescoop hierbij wilden helpen. Het downloaden van deze foto (16 KB) van de satelliet naar de radiotelescoop duurde wel 20 minuten.

De kleine Chinese satelliet die deze foto heeft gemaakt zit sinds vorig jaar in een baan om de maan. Hij is ‘meegelift’ op de raket die de QueQiao-satelliet achter de maan bracht. Op die satelliet zitten ook antennes van ASTRON, de oorspronkelijke eigenaar en professionele buurman van de radiotelescoop. ASTRON hoopt met de antennes op de grote satelliet binnenkort signalen te meten van net na de oerknal in het kader van het NCLE-project (Netherlands-China Low-frequency Explorer).

Het deel op de LongJiang-satelliet dat deze foto gemaakt heeft is ontwikkeld aan het Harbin Institute of Technology door MingChuan Wei (BG2BHC), Hu Chaoran (BG2CRY), Tai Mier (KG5TEP), Zhao Yuhao (BG2DGR). Het nemen van de foto is gecoördineerd door Wei. Bij het downloaden van de foto werd de Dwingeloo Radiotelescoop bediend door Cees Bassa, Tammo Jan Dijkema en Vanessa Moss. De commando’s om de foto te nemen zijn naar de satelliet gestuurd door de Duitse radiozendamateur Reinhard Kühn (DK5LA) met zijn zelfgebouwde antenne-installatie. Zie meer details in blogbericht Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan.

De kleuren in de foto zijn achteraf aangepast. Aangezien de camera in de satelliet geen infrarood-filter heeft, komen  de kleuren veel te rood uit. Het origineel staat hieronder; we hebben het aangepast om de kleuren in balans te brengen, en daarna de maan in grijstinten te tonen.

In oktober werkte de Dwingeloo Telescoop ook al mee aan een maanfoto (zie blogbericht Onze kostbare Aarde en de achterkant van de Maan) en zelfs een filmpje (zie blogbericht Timelapse van de Aarde die achter de Maan verschijnt) waarop de aarde achter de maan verdwijnt. Toen stond de satelliet dichter bij de maan, en paste dus niet de hele maan op de foto. In de komende maanden komen er nog meer van dit soort foto’s van de achterkant van de maan. Maar in augustus 2019 houdt het op: dan is de brandstof van deze kleine satelliet op en gaat deze gecontroleerd neerstorten op de maan. De grote QueQiao-satelliet waar ASTRON aan meedoet heeft gelukkig veel meer brandstof mee en zal nog veel langer meegaan.

Creative Commons-Licentie
De maan en aarde foto’s in dit blogbericht vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Vermeld bij gebruik van de foto’s “Foto: CC-BY-4.0 DSLWP Amateur Radio Team“.

(Deelnemers DSLWP Amateur Radio Team)