Landelijke Sterrenkijkdagen 2019 (geweest)

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen is de Dwingeloo Radiotelescoop geopend op zaterdagavond 16 maart 2019 van 18:30 uur tot 22:30 uur.

De waarneemdemonstraties in de radiotelescoop gaan altijd door, ook als het bewolkt is of regent want radiogolven gaan door de wolken heen.

Bij helder weer staan er optische kijkers naast de radiotelescoop.

In het Mullerhuis worden korte presentaties gegeven over diverse onderwerpen waaronder meteoorscatter.

Entree in de radiotelescoop: jeugd € 1,- volwassenen € 2,- en donateurs gratis voor 2 personen (er kan niet worden gepind). Buiten de radiotelescoop is alles gratis.

U hoeft zich niet aan te melden.

– Update: Korte impressie van de avond

Voor het doorlopende programma in het Mullerhuis en de demonstraties in de radiotelescoop ontving CAMRAS ruim tachtig bezoekers, waarvan tegen veertig kinderen en jongeren. Ondanks het slechte weer een mooie opkomst. In het begin van de avond was de wind te sterk om de radiotelescoop naar de demo pulsar PSR B0329+54 te draaien. De radiotelescoop stond gericht op de zuidwestelijke hemel waar de Melkweg zich ook bevond en demonstratie van het meten van de 21 cm waterstoflijn goed mogelijk was. Later op de avond was de wind voldoende afgenomen om de telescoop te draaien en is de de pulsar ook gedemonstreerd.

De zuidelijke sterrenhemel omstreeks 21 uur ’s avonds tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2019. (c) Wil Tirion.