Jamboree On The Air 2024
Online EME relais-station
Ook dit najaar fungeert de Dwingeloo Radiotelescoop weer als een online ‘Earth Moon Earth’ (EME) relais-station. Scoutinggroepen zullen met hun zelfgebouwde antennes tijdens de internationale ‘Jamboree On The Air’ (JOTA) ook signalen naar de maan sturen.
De Dwingeloo telescoop is vanwege haar enorme gevoeligheid heel geschikt om de uiterst zwakke EME-signalen te kunnen ontvangen. Deze signalen worden door middel van de CAMRAS webSDR over het internet aangeboden. Via deze link: 70 cm EME kunt u mee kijken, mits u de speciale decodersoftware WSJT-X hebt geïnstalleerd. Via een virtual cable komt het signaal van de webSDR in genoemde software. Hierbij dient u het audioniveau ongeveer op “30dB” (“groen”) in te stellen. De scouts gebruiken in WSJT-X de mode “JT65” en “sub B” en tegelijk moet ook de optie “EME delay” worden ingeschakeld zodat de benodigde 2,5 seconde vertraging wordt gebruikt. Deze vertraging is nodig om rekening te houden met de looptijd van de maanecho’s.
JOTA
Op vrijdag 18 oktober en zaterdag 19 oktober 2024 is de radiotelescoop tussen 19:00 uur en ongeveer 00:30 uur online zodat de deelnemers van de JOTA berichten naar elkaar kunnen sturen via de maan. De frequentie waarop de JOTA groepen uitzenden is zoals vorig jaar 432.050 MHz. Nieuw is dat we dit jaar, naast de genoemde 70cm band, ook een deel van de 23cm band (1296 MHz – 1298 MHz) zullen streamen.
Uiteraard kunnen ook niet JOTA stations van deze gelegenheid gebruik maken om hun apparatuur, die normaliter niet echt voor EME geschikt is, te testen voor QRP EME. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld een enkele Yagi antenne met voldoende elementen met ongeveer 50W zendvermogen. Dit is in veel gevallen voldoende in deze situatie omdat de Dwingeloo telescoop zo’n gevoelige ontvanger is. Waarschijnlijk is dit leuk om dit ook eens te proberen?
We vragen vriendelijk aan de niet-JOTA EME stations om rond 432.100 MHz of hoger te zenden zodat de zwakke JOTA stations niet gehinderd zullen worden!
Meer info
De CAMRAS crew die het online streamen van de JOTA EME signalen verzorgt bestaat uit Michel Arts (PE1NVK) en Simon Bijlsma (PA7SB).
Download hier een verslag door Frans De Jong (PE1RXJ) van de testsessie van 2 september 2023.
Nadere info.
Maanstanden zie webpagina JOTA-JOTI downloads.
Zestien jaar geleden is dit JOTA-EME project geïnitieerd door Frans de Jong (PE1RXJ) die een bouwbeschrijving voor de benodigde ‘23 elements Long-Yagi antenna voor de 70cm band’ heeft geschreven. Zie ook de pagina JOTA-JOTI en het blogbericht daarover uit 2008.